Koju hranu jesti nakon isteka roka?

Meso se smije jesti do roka trajanja, a riža, tjestenina, keksi... i nakon isteka

12.06.2019.
u 20:10

Koševi za otpatke diljem BiH svakodnevno su puni hrane. Nerijetko se iz kućanstava baca i hrana koja sasvim dobro izgleda, a na čijoj ambalaži stoji da je istekao rok trajanja. Postoji veliki broj namirnica koje treba baciti dan nakon isteka roka, ali i onih koje se može jesti i nekoliko mjeseci nakon isteka, samo je potrebno razumjeti što je naznačeno na ambalaži, točnije “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, uz navedeni datum i godinu, piše Večernji list BiH.

Što se najviše kvari?

Kada je riječ o brzini kvarenja hrane, ona se dijeli u tri skupine. Najkraći rok trajanja imaju svježe meso, riba, mliječni proizvodi, voće i povrće, pa na ambalažama tih proizvoda piše “upotrijebiti do” i tog roka se strogo treba pridržavati.

Drugoj kategoriji hrane pripadaju namirnice koje su zapakirane, poput keksa ili tjestenine, koje nakon vremena postaju mekanije i gube hrskavost. Na njihovim ambalažama najčešće možemo pročitati “najbolje upotrijebiti do”, a uz to je naveden dan, mjesec i godina, a taj rok je između tri i 18 mjeseci. U trećoj kategoriji je konzervirana hrana na kojoj stoji “najbolje upotrijebiti do kraja” uz navedeni mjesec i godinu. Prema navodima stručnjaka, ovakva hrana jestiva je godinu ili više dana nakon isteka navedenog roka trajanja, ali samo ako ambalaža nije otvorena ili oštećena.

Slabija kvaliteta

Važno je znati da namirnice koje je dopušteno jesti nakon isteka roka trajanja postaju slabije kvalitete jer im se mijenjaju svojstva te da je njihova konzumacija bezopasna. Neke od takvih namirnica su grickalice poput štapića, čipsa, koji se nakon isteka roka mogu jesti, ali gube svježinu i hrskavost. Čokolada se također smije jesti i četiri mjeseca nakon roka, dok ona koja je stajala u hladnjaku može se jesti i do šest mjeseci nakon isteka roka trajanja. Bjelina koja se može pojaviti na čokoladi je ili od šećera ili masti koje se kristaliziraju. Umaci poput kečapa mogu trajati do godinu dana, ali pod uvjetom da se čuvaju na hladnom mjestu.

Kruh može trajati do nekoliko dana, važno je samo da nema plijesni. I riža je jedna od namirnica koja se može jesti mjesecima nakon isteka roka. Fileti sirove ribe, poput bakalara i lososa, jestivi su i četiri tjedna nakon ulova, pod uvjetom da ih se drži u hladnjaku na temperaturi nižoj od pet stupnjeva. No iako su dobri za jelo, riblji fileti uslijed stajanja više neće imati tako dobar okus. Nerijetko je potrebno i do tri tjedna da riba dospije iz mora do supermarketa, a kako se na ambalaži često ne navodi datum ulova, važno je voditi brigu o tome. Jaja je najbolje iskoristiti unutar tri tjedna. Ako se želite uvjeriti je li jaje pokvareno, stavite ga u čašu vode. Ako pluta, znači da je pokvareno.

Postoje načini da se lako kvarljivim namirnicama produlji rok trajanja, i to prilično jednostavno – pravilnim čuvanjem. Primjerice, čuvajte mini i krupne rajčice u njihovim originalnim posudama. Kod dozrelih velikih rajčica niska temperatura zaustavlja obojenost, okus i hranjivu vrijednost.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?