Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bošnjački lideri, kad god mogu, urade nešto kontra Hrvata ili Srba

Bošnjački politički predstavnici, kad god mogu, urade nešto kontra Hrvata ili Srba, ovoga puta uz pomoć partnera iz SDS-a i drugih oporbenih stranaka iz RS-a. S te strane je krajnje upitno funkcioniranje SIP-a, njegova zakonitost i legitimitet – rekao je glavni tajnik HNS-a.
23. svibnja 2020. u 18:23 0 komentara 546 prikaza

O odgodi lokalnih izbora u BiH rebao je odlučiti državni Parlament, smatra glavni tajnik HNS-a BiH Josip Merdžo. 

Govoreći o izboru članova SIP-a, Merdžo u razgovoru za za Bild.ba ocjenjuje takav izbor kao “incidentno uklizavanje”.

– Mi u HNS-u smo mišljenja kako način na koji je imenovano SIP nije politički korektan, a zakonski je vrlo upitan. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je otvorio postupak izbora i dogodilo se jedno incidentno uklizavanje, mimo rada Povjerenstva koje je trebalo odrediti članove SIP-a – rekao je Merdžo.

U BiH je dogovor, smatra on, vrlo upitna kategorija.

– Svi oni koji su podržali prvotno rad Povjerenstva, imenovali su na kraju te druge članove. To nam je ponovno pokazalo kako je u BiH dogovor vrlo upitna kategorija. Bošnjački politički predstavnici, kad god mogu, urade nešto kontra Hrvata ili Srba, ovoga puta uz pomoć partnera iz SDS-a i drugih oporbenih stranaka iz RS-a. S te strane je krajnje upitno funkcioniranje SIP-a, njegova zakonitost i legitimitet – rekao je glavni tajnik HNS-a.

O datumu lokalnih izbora, po Merdžinom mišljenju, treba odlučivati isključivo državni parlament.

– Kad je riječ o lokalnim izborima, Parlamentarna skupština i njena oba doma su trebala otvoriti pitanje održavanja i datuma lokalnih izbora, iz više razloga, a prvenstveno zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa – kazao je.

Problem je i, smatra Merdžo, neusvajanje državnog proračuna.

– Tako ozbiljna pitanja treba razmatrati Parlament, a tu je i državni proračun kao još jedna varijabla koja nam govori kako izbore trenutno nije moguće provesti ovako kako je to zakonski sada zamišljeno – ocijenio je.

Kad su u pitanju izbori za Grad Mostar, izostao je dogovor sa SDA, mišljenja je glavni tajnik HNS-a.

– Kada je u pitanju grad Mostar, za sada izbora nema. Jednostavno, nema dogovora sa SDA, a kada god se razgovara o izborima u Mostru, tu se otvaraju i neka druga nepotrebna pitanja – rekao je.

Izbora bi u Mostaru ipak moglo biti, ali uz, kako kaže, određene “pravne marifetluke”.

– Neko opće opredjeljenje je da Mostar treba izbore i nejasno je kako će se to dogoditi. Odluka Europskog suda za ljudska prava je predvidjela mogućnost kako bi u slučaju izbora u Mostaru mogao intervenirati Ustavni sud. To bi se moglo dogoditi uz određene pravne marifetluke. Također, nejasno je i kako bi Ustavni sud uopće mogao održati plenarnu sjednicu jer je upitno i, među ostalim, pitanje dolaska stranih sudaca – zaključio je Merdžo za Bild.ba.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.