FDA objavila

Merck tableta efikasna protiv COVID-19, rizici će se razmotriti

26.11.2021.
u 17:46

Američki savezni zdravstveni regulatori tvrde da je eksperimentalna tableta protiv COVID-19 američke farmaceutske kompanije Merck efikasna protiv virusa, ali će tražiti od vanjskih eksperata da razmotre rizike od defekta pri rođenju ili ostalih potencijalnih problema tokom trudnoće.

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) objavila je svoje analize tablete uoči javnog sastanka u sljedećem tjednu na kome će akademici i ostali eksperti razmotriti njenu sigurnost i efikasnost. Od agencije se ne zahtijeva da slijedi savjete grupe.

Naučnici FDA priopćili su da su njihove analize otkrile nekoliko potencijalnih rizika, među kojima su moguća toksičnost i defekti pri rođenju. Uzimajući u obzir te rizike, FDA će tražiti od svojih savjetnika da preporuče treba li se lijek zabraniti tijekom trudnoće ili može li biti dostupan kod određenih pacijenata.

U okviru takvog scenarija, FDA je priopćila da bi na pakiranju lijeka trebala biti postavljena upozorenja o rizicima tijekom trudnoće, ali bi liječnici još imali opciju da preporuče lijek u situacijama u kojima njegovi benefiti nadmašuju njegove rizike za pacijente, prenosi AP.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije