Visoravan Hrasno stočarska meka na udaru zvijeri

Medvjed Iliji Biliću usmrtio dva konja

27.12.2021.
u 16:24

Tragom pohoda divljih zvijeri jugom stolačke općine i sjeveroistokom neumske uputili smo se proteklih dana kako bismo od domaćina za koje smo čuli da su pretrpjeli štetu doznali što je po srijedi - priče ili istina. Na njihovu žalost, utvrdili smo da je navedeno u razgovoru s Mirom Obradovićem, voditeljem lovne sekcije Gornjeg i Donjeg Hrasna, istina. Prvo na redu bilo je naselje Podprisoje. Kad se u ovo doba godine niz prpošnu Bregavu iz Stoca krene prema jugu i udari niz visoravan Poplati, tamo gdje se novoizgrađeni dio prometnice spušta u prodolinu na čijoj zapadnoj strani puca pogled prema Hutovu blatu, skrene se prema istoku koji kilometar, dva, gdje se iza poznatije Udore nalazi mjestašce Podprisoje. Srećom, iz auta nismo izlazili dok se domaćin Ivan Marić nije oglasio jer njegovi psi čuvari poslovično su nepovjerljivi prema neznancima. Ivan spremno prihvaća priču o problemima s medvjedom koji se poput duha vješto skriva, a, izgleda, na ovim prostorima zimski san i ne preferira, piše Večernji list BiH. 

Zimski san

- Kravu mi je nedavno uhvatio za hrbat, zgulio i kuk joj odvalio, nitko ga nije ni čuo ni vidio. Unatrag petnaestak dana, kažu, vidjeli su ga tu na brdu između Duboke i Riđice - priča Ivan te navodi kako je proljetos imao susret s medvjedom na daljinu.
- Tu je on negdje, kreće se od Ljubinja do Neuma. Nije samo jedan, ima ih tu više - kaže Ivan te navodi da je krava ubijena danju.
Mi smo se preko visoravni Stolova spustili do Gornjeg Hrasna, točnije do naselja Banja, gdje živi Ilija Bilić. Ovaj umirovljenik iz Dubrovnika, a koji se u rodnom mjestu posvetio stočarstvu, ostao je bez dva konja i dvoje teladi.
- Prvog konja mi je našao Mile Šutalo zaklanog - započinje priču Ilija te nastavlja: - Kasnije su lovci stavili kameru, medvjed je dolazi na strvinu, odvukao je u jednu rupu i pokrio granjem. Kasnije je dolazio i jeo. Poslije toga zaklan mi je i drugi konj dolje kod pravoslavne crkve na kapiji. Mjesec dana poslije zaklano mi je dvoje teladi, medvjed ili vuk, ne znam, nisam ništa vidio pa ne mogu reći. Našao sam ih zaklane i pojedenih iznutrica - kaže Ilija pa na upit što će ako medvjed ili vukovi, nastavi, odnosno nastave krvavi pohod.

Medvjed i vuk

- Ovo mi je kuća, tu sam se rodio, tu živio trideset godina, a što ćeš. Ako nastavi i dalje klati, prodaj stoku i u Dubrovnik. Uz put slijedeći tragove medvjeda, doznali smo da ima stočara s po pedesetak grla krupne stoke i do 300 ovaca. Naravno, medvjed koji voli meso, vukovi koji sve češće zalaze na to područje - neće moći skupa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?