Strategija u RS-u

Medicine, prava i pedagogije neće biti na privatnim fakultetima

30.01.2016.
u 07:00

Prema popisu Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, u BiH ima 50 visokoškolskih ustanova, od čega je 10 javnih, a čak 40 privatnih, piše Večernji list BiH.

Donesen dokument

Od 40 privatnih, 18 ih je na području RS-a, 21 na području FBiH i jedan na području Distrikta Brčko. Studentima se nudi obrazovanje po više od 1600 studijskih programa. Većina sveučilišta u BiH nije upisana u registar akreditiranih visokoškolskih ustanova, što znači da diplome s tih sveučilišta nisu priznate u EU. Od ukupno 47 država potpisnica bolonje, BiH ima daleko najkompliciraniji sustav visokog obrazovanja. Nadležnost leži na županijskim i federalnim ministarstvima, tako da je ova oblast u BiH uređena s 12 zakona i okvirnim zakonom na razini države.Po pitanju uređenja u privatnim visokoškolskim ustanova, donekle je korak naprijed napravila Vlada RS-a. Naime, Vlada RS-a je na nedavnoj sjednici utvrdila prijedlog strategije razvoja obrazovanja za razdoblje 2016. - 2021. Ovim dokumentom predviđen je niz mjera čiji je glavni cilj unapređivanje kvalitete obrazovanja na svim razinama. Novost je svakako kako je strategijom predviđeno da se na privatnim visokoškolskim ustanovama ne mogu organizirati studijski programi za medicinska, pravna i pedagoška zanimanja, a planirano je i uvođenje obveznog periodičnog vršenja nadzora nad studijskim programima koji se realizira na visokoškolskim ustanovama. Iako postoji Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH, ona ne vrši provjeru kvalitete rada visokoškolskih ustanova.

Nadležnost na županijama

Naime, obrazovanje je u BiH uređeno tako da je stopostotna kontrola odobravanja, licenciranja i kontrole rada visokoškolskih ustanova u nadležnosti županija, Brčko Distrikta i entiteta RS. Na području Republike Srpske se polako pokušava uvesti red u ovu oblast, tako da će strategijom možda doći i do gašenja nekih određenih sveučilišta. U Federaciji je pak druga priča. Iako postoje dokument strateških pravaca u razvoju visokog obrazovanja, Federalno ministarstvo obrazovanja može imati samo koordinirajuću ulogu, jer sve nadležnosti od predškolskog, pa sve do visokoškolskog obrazovanja leže na županijama. Tako se BiH sustav ponovno komplicira, jer na razini države nema ministarstva koje je nadležno za problematiku obrazovanja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije