Članovi Predsjedništva BiH primili McCaina

McCain: Za napredak ka euroatlantskoj zajednici potreban daljnji rad

McCain
11.04.2017.
u 18:10

Članovi Predsjedništva BiH primili su izaslanstvo Senata Sjedinjenih Američkih Država predvođeno republikanskim senatorom iz Arizone i predsjednikom Povjerenstva za oružane snage Senata Johnom McCainom.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su senatoru McCainu na kontinuiranom anganžmanu i pomoći SAD-a u našoj zemlji na stvaranju uvjeta za pristup BiH euroatlanskim integracijama, naglasivši da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH.

Upoznali su američko izaslanstvo o donesenom Pregledu obrane BiH kao i o poduzetim reformama iz seta Reformske agende, kao i o napretku ispunjavanja uvjeta za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u. 

Senator McCain je istaknuo da se raduje prilici za suradnju sa Predsjedništvom BiH s ciljem ubrazanja bh. integracija u spomenute zajednice. Čestitao je članovima Predsjedništva BiH na napretku u ispunjavanju Reformske agende. Uvjeren je da su članovi Predsjedništva BiH svjesni da je za napredak ka euroatlantskoj zajednici potreban daljnji rad u čemu će imati bezrezervnu američku asistenciju. Istaknuo je da se ovim posjetom šalje snažna poruka o zainteresiranosti SAD-a za Bosnu i Hercegovinu i njezin daljnji napredak prema članstvu u NATO savez i Europsku uniju. Posebno je zahvalio na sudjelovanju OS BiH u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Američki senator John McCain je u okviru svojega jugoistočno-europskog posjeta imao susrete sa dužnosnicima Slovenije, Hrvatske i Srbije, a ovom prigodom je upoznao članove Predsjedništva BiH o tim susretima.

Na sastanku je razgovarano i o borbi protiv korupcije, sugovornici su složni da je potrebno snažnije pristupiti rješavanju ovog problema, a senator McCain je ovom prilikom iznio pozitivnim rumunjski primjer gdje je u borbi protiv korupcije osnovano posebno tužiteljstvo.

Na sastanku je razgovarano i o borbi protiv terorizma kao i o trenutačnom konfliktu u Siriji. Sugovornici su složni da se taj konflikt mora što prije zaustaviti, te da je neophodno pregovorima postići smirivanje situacije i spriječiti novi val izbjeglica. Američki senator je ovom prigodom zahvalio Bosni i Hercegovini na doprinosu u borbi protiv terorizma. Sastanku je nazočila i veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?