otvoreno pismo načelnika neuma

Matuško najavio blokadu graničnih prijelaza zbog schengenskog režima

11.04.2017.
u 11:32

Načelnik općine Neum dr. Živko Matuško poslao je otvoreno pismo institucijama Bosne i Hercegovine u kojem ih ozbiljno upozorava na položaj u kojem se našla općina koju vodi, piše Večernji list BiH.

Granica veliki problem

- U Europskoj uniji počinje schengenski režim na njezinim granicama što dodatno otežava prolaz kroz Neum i stanje na granicama oko Neuma. Ulaskom RH u EU iz godine u godinu problem tranzitnog prometa kroz Neum je sve izraženiji pa su sve češći prometni čepovi kroz grad Neum, kada se promet od jednog do drugog graničnog prijelaza (udaljenost između graničnih prijelaza je 9,6 km) sastavi i onda nastane višesatni prometni kolaps. Problem je što su tada u kolapsu i sve gradske službe, od hitne pomoći, vatrogasne službe, do policije i ostalih. Samo pukom srećom do sada nije bilo slučajeva da, zbog prometnog zastoja i nemogućnosti intervencije, nisu stradale neke osobe ili nečija imovina, stoji na početku Matuškova pisma institucijama. Treniranjem shengenskog režima, to se stanje ovih dana pogoršalo, onemogućeno je i otežano pohađanje škole za djecu koja prelaze granice. - BiH je s Neumom i tranzitnim pravcem kroz Neum trgovala u pregovorima s RH oko statusa u luci Ploče, a mi od toga nemamo nikakve koristi, naprotiv, onemogućeno nam je kretanje. Vjerojatno, kako bi ovaj problem bio riješen, treba napraviti nered. Zato molim nadležne da povedu računa kako bi se život u Neumu i oko njega odvijao normalno jer nam je na pragu turistička sezona. Građani Neuma traže i trebaju se moći slobodno kretati, a ovim putem tražimo omogućavanje prijelaza za građane Neuma na pograničnim prijelazima Radež - Vukov Klanac i Duži - Imotica u istom režimu kao na graničnim prijelazima Neum I i Neum II, odnosno predočenjem važeće putne isprave. Ako se u idućih petnaest dana nadležne institucije ne oglase i ne poduzmu ništa, bit ćemo primorani blokirati prolaz kroz Neum na graničnim prijelazima sa strane BiH kao upozorenje. Prosvjed ćemo najaviti, poručio je Matuško u pismu domaćim institucijama.

Ceste rak-rana

U prošlotjednim izjavama za Večernji list Matuško je uputio veliku primjedbu službenom Sarajevu jer još uvijek nije riješeno pitanje cestovne povezanosti Neuma s ostatkom države. Načelnik Neuma je tom prilikom rekao kako je jedini bh. grad na moru s ostatkom države povezan “kozjim” cestama te kako država ne pokazuje bilo kakav interes za područja gdje su Hrvati većina. U prilog tome govori činjenica da su nadležne institucije u punih 15 godina “uspjele” napraviti cijelih sedam kilometara magistralne ceste koji bi trebali Neum povezati s unutarnjom prometnom mrežom.

Štoviše, država se promjenama zakona 2003. godine pobrinula da Neumu ne pripadaju ni sredstva od boravišnih pristojbi, čime je u 14 godina ostao bez desetaka milijuna maraka, a sredstva za nove, razvojne projekte su doslovno nestala.

Sve navedeno treba promijeniti ako državne institucije zaista žele da Neum postane jedan od jadranskih bisera. Zbog nebrige viših razina vlasti, to još nije slučaj. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?