Matea je i ove godine iz Zagreba došla volontirati u Livno, svi čekaju ponovni susret

19.08.2023.
u 09:51

U organizaciji Marijanske vinkovske mladeži i livanjske Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Put u život - PUŽ" u Livnu je u tijeku 3. ljetni kamp za osobe s invaliditetom. Srednja strukovna škola s učionicama, sportskim terenom, planinarski dom "Kruzi" i bajkovita kućica na rijeci Sturbi ovih su dana najveselija mjesta u gradu.

Kreativne radionice

Različite kreativne radionice za osobe s invaliditetom ugostile su i one iz najudaljenijih livanjskih sela. Već i sam pogled na crveno-zelenu skupinu govori koliko im je kamp donio veselja. Potvrdio nam je to i jedan od "pužića" Dominik Čečura. - Kamp mi sve znači, druženje, iziđemo iz kuće. Bude mi lijepo, družim se s prijateljima, sa svima - kaže nam Dominik. Ljuba Brnić prisjeća se aktivnosti iz prethodnih dvaju kampova:

- Prve smo godine radili pužiće, bojili. Lani smo išli na Crnu stinu, vozili se čamcem, pravili pekmez, a što ćemo sad raditi, ne znam, lijepo je - kaže za Vecernji.ba.

Edukacijska rehabilitatorica i članica livanjskog MVM-a Matea Visković svake godine iz Zagreba dolazi kako bi sudjelovala u organizaciji i realizaciji kampa. - Ovaj kamp osobama s poteškoćama u razvoju mnogo znači. Čim završi jedan, odmah pitaju kada će drugi. To je njima prilika izići iz svojih domova, da razvijaju samostalnost i, što je najvažnije, socijalizaciju. Kamp je inkluzivne prirode, volonteri su isto godište kao i sudionici, svi učimo jedni od drugih - kaže nam Matea. Ana Kelava sudjelovala je u svim kampovima, a početak volontiranja bio joj je stresan. - Bilo me je dosta strah i nisam znala kako se treba ponašati, a sad smo svi postali jako dobri prijatelji. Veselimo se svakom susretu - kazala je za portal Večernjeg lista Ana.

Dvije glavne organizacijske poluge u kampu, Matea Visković i Antea Teica Miloloža, ističu kako u društvu, a i od samih roditelja, stalno slušaju što osobe s invaliditetom ne mogu, stoga će i ove godine kroz različite aktivnosti pokazati što i koliko mogu. - Bit će potrebno oprati suđe na jednom zadatku pa će trebati složiti odjeću, raširiti je, staviti na vješalice, razvrstati vilice, žlice i noževe. Oni stvarno mnogo toga mogu, samo im treba dati priliku to pokazati - govori Matea.

- Sva naša druženja, ne samo ljetni kamp, imaju isti cilj, postati manje ovisni o drugima, što više toga rade sami i pokažu i nama i roditeljima koliko zapravo mogu - dodaje Antea.

Ove ih godine 28

Inače, "PUŽ" je jedna od rijetkih udruga u BiH, ali i šire, koja na svakog svog člana ima barem jednog volontera. Uz one stalne iz MVM-a, svake godine sve ih je više, a raduje činjenica da se javlja sve više onih koji nisu članovi ni jedne udruge. Ove godine na kampu ih je 28

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije