Danas se održavaju završne maškare i suđenje Marku Krnjevalu

Maštovite maškare "okupirale" Hercegovinu i Bosnu

storyeditor/2023-02-20/Maskare_Capljina_2023__3_.JPG
21.02.2023.
u 16:48

Proteklog vikenda diljem Bosne i Hercegovine održane su karnevalske povorke. Maškare su "vladale" Mostarom, Ljubuškim, Čapljinom, Kreševom... Tradicionalno, Mostarske mažoretkinje organizirale su karnevalsku povorku kojoj se, uz brojne građane, pridružila i Hrvatska glazba Mostar te djeca iz mostarskih škola i vrtića, piše Večernji list BiH. Zadovoljstvo velikim odzivom, ali i nastavkom tradicije izrazila je voditeljica Mostarskih mažoretkinja Anja Puhalo.

Ponosni i sretni

- Zaista, ove godine bio je velik odziv, oko sedamdeset mažoretkinja iz različitih skupina, zatim Hrvatska glazba Mostar, djeca iz mostarskih vrtića, njih otprilike 250, te dvije osnovne škole s četrdesetak sudionika, tako da je, kao i svake godine, bilo veselo i šareno. Super smo se proveli i nadamo se da će se ova tradicija nastaviti. Ponosni smo što je ovolike godine održavamo - naglasila je Puhalo.

Na radost svekolikog maškarskog puka u Čapljini su održani 59. Pokladni dani "Trebižat – Čapljina 2023.". Maškarska Republika Trebižat tradicionalno je održala svoje aktivnosti - od skupljanja maškarske povorke ispred Doma kulture u Trebižatu, odakle su krenuli prema Čapljini. Nakon završenog programa na Trgu kralja Tomislava u Čapljini, maškare su druženje nastavile ispred Doma kulture u Trebižatu, gdje će se danas održati završne maškare i suđenje Marku Krnjevalu, nakon čega će uslijediti tradicionalni ples pod maskama.

Maskenbal u Kreševu

U Napretkovu domu u Kreševu na pokladnu nedjelju održan je dječji maskenbal. Mnoštvo mališana iskoristilo je ovaj događaj kako bi se dobro zabavilo, ali i pokazalo kreativnost u izradi maski. Maskenbal su organizirale Ana Tolo Ivičević i Nataša Puljić uz potporu članova udruge "Čudo". S brojnim posjetiteljima organizatori su stvorili čudo kreativnosti i šarenila maski. Najkreativnijim skupinama i pojedincima, uz potporu brojnih sponzora, podijeljene su i vrijedne novčane nagrade. Najbolju skupnu masku po ocjeni žirija imale su ovčice i vuk, a iza nje stoje Andrija Kujundžić, Nataša Perić i Mateo Tadić. Drugo mjesto pripalo je "bubamarama" Leonori Pejak, Niki Filipović i Ani Franjić, dok je treće mjesto u kategoriji skupnih maski osvojila maska Zoro, odnosno Matijas i Petar Ivičević. Najbolju pojedinačnu masku, robota, imao je Emanuel Tadić, drugo mjesto osvojila je Pipi Duga Čarapa, u koju se maskirala Nika Marković, dok je treće mjesto pripalo maski Wednesday i Nikol Buljan.

Maskenbal je otvorio načelnik Kreševa Renato Pejak koji je zahvalio organizatorima na događaju kakav Kreševo, uz izuzetak školskih događaja za djecu, nije imalo gotovo dva desetljeća. Pejak je izrazio želju da dječji maskenbal u Kreševu bude organiziran i dogodine te preraste u tradiciju. U zabavnom dijelu nastupio je bend Baka razbojnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?