Važnost izbora

Masovni izlazak hrvatskog biračkog tijela kao jedini odgovor

izbori glasovanje
01.10.2022.
u 18:00

U nedjelju od 7 sati u BiH se otvaraju birališta. Protekli dani iskorišteni su za snažnije animiranje biračkog tijela, a političke stranke pritom, ovisno o nacionalnom korpusu iz kojega dolaze, stavile su naglasak na ključne poruke kojima su nastojale ojačati svoje biračke baze.

Međutim, izbori su specifični iz kuta hrvatskog naroda u BiH, kojemu i ovaj put prijeti oduzimanje prava da bira svoje legitimne predstavnike, a zbog čega raste potreba za što masovnijim izlaskom. S obzirom da visoki predstavnik uoči izbora nije donio pravedna rješenja u Izbornom zakonu, jasno je kako će se Hrvati na ovim izborima jedino masovnim izlaskom na birališta moći uhvatiti u koštac s političkim planom bošnjačkih elita koji ide za tim da nakon izbora nastavi dekonstruiranje Hrvata u Federaciji kroz izbor nove vlasti bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda. Takav udar pokušat će provesti posebice ciljajući federalni Dom naroda, jedinu preostalu branu unitarizmu, instituciju koja predstavlja ostatak ostataka hrvatskog političkog subjektiviteta u BiH. Pokušavajući nametnuti šest izaslanika u Klub Hrvata, bošnjačke će elite pokušati doći do poluga za formiranje vlasti u Federaciji bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda – prvo kroz izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije, a onda i ustrojem nove federalne Vlade. Pritom se služe scenarijem prema kojemu u većinski bošnjačkim i nacionalno mješovitim županijama "guraju" svoje kadrove u Skupštinu, a koji se izjašnjavaju Hrvatima, a nakon toge biraju ih u klub hrvatskog naroda. Koristeći se nametnutim rješenjima iz 2002., a prema kojima se u izborima za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH uvela zajednička lista koja se formira uz podršku najmanje jedne trećine izaslanika iz klubova (bošnjački, hrvatski, srpski), bošnjačke političke elite već su pokazale što je zapravo u pozadini cijele priče.

Naime, s obzirom na to da nije više potrebna većina u svakom klubu Doma naroda nego samo jedna trećina za izbor, odnosno da je pri izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH dovoljna potvrda samo jednog doma federalnog Parlamenta – Zastupničkog, realizacija plana preuzimanja vlasti bez Hrvata praktično bi im bila nadohvat ruke.

Odgovor, s obzirom na to da visoki predstavnik nije donio izmjene kojima bi se barem jednim dijelom riješilo ovo pitanje, ostaje masovni izlazak hrvatskog biračkog tijela kao jedini odgovor kojim Hrvati u BiH mogu zadržati dio svoje političke snage u FBiH. S druge strane, imati legitimne predstavnike na svim razinama vlasti ključni je preduvjet utjecaja na donošenje svih onih odluka koje se tiču svakodnevnog života, počevši od osiguranja sredstava za brojne infrastrukturne projekte.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?