sufinanciranje nabave za poljoprivrednike

Markotić: Cilj je zaštititi plasteničku proizvodnju

16.05.2021.
u 20:51

U prostorijama Gradske uprave u Ljubuškom jučer su potpisani ugovori o sufinanciranju nabave plastenika za 80 poljoprivrednih proizvođača s područja ovog grada.

Riječ je o 80 plastenika ukupne površine 25.600 m2 i ukupne vrijednosti 351.200 konvertibilnih maraka, u čemu Grad Ljubuški sudjeluje s 20 posto, Zapadnohercegovačka županija s 20 posto, korisnici također s 20 posto udjela, dok je 40 posto sredstava osigurano iz IFAD-a, piše Večernji list BiH. 

Svaki površine 320 m2

Ugovore su potpisali gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić i ministar gospodarstva u Vladi ZHŽ-a Dario Sesar uz potpis Dubravka Vukojevića, direktora PZ “Plodovi zemlje”. Partner na projektu i supotpisnik ugovora je i Ured za koordinaciju projekta - PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić istaknuo je kako se poljoprivrednom proizvodnjom u Ljubuškom aktivno bavi 500 povrtlara koji se prijavljuju za poticaje sa županijske i federalne razine. Naglasio je kako je cilj Grada Ljubuškog kroz ovaj i slične projekte te ostale mjere pomoći svim poljoprivrednicima s ovog područja proizvesti i na vrijeme plasirati svoj proizvod na tržište.

- Svaki plastenik na koji se odnosi ovaj ugovor površine je 320 četvornih metara - istaknuo je gradonačelnik Markotić.

Dodao je kako je prošle godine također sufinancirana nabava 80 plastenika, čime je u godinu dana više od pet hektara poljoprivredne površine na području grada Ljubuškoga zaštićeno od vremenskih nepogoda, a u što je uloženo više od 700.000 konvertibilnih maraka.

- Ljubuški je odavno poznat po plasteničkoj proizvodnji.

Povećavajući površinu pod plastenicima pomažemo ljudima manje ovisiti o prirodnim nepogodama te im se omogućuje ranije izići na tržište te time postići bolju cijenu proizvoda - objasnio je Markotić koji je tom prilikom zahvalio svim sudionicima u projektu.

Naglasio je kako na ljeto počinje novi projekt IFAD 8 te izrazio nadu kako će Ljubuški ponovno dobiti priliku sudjelovati u njemu.

Ministar financija i dopredsjednik Vlade ZHŽ-a Toni Kraljević kazao je kako Zapadnohercegovačka županija potpomaže i nastavit će potpomagati poljoprivredu onoliko koliko to u okviru svojih fiskalnih kapaciteta može. U ovoj godini poticaji su na razini 1,4 milijuna konvertibilnih maraka. Podsjetio je na činjenicu da oni nisu umanjivani ni prilikom donošenja koronazakona.

- Ni u jednom trenutku nije nam palo na pamet smanjivati stavku koja se odnosi na poticaje u poljoprivredi - naglasio je Kraljević, izrazivši nadu u konačno kopnjenje pandemije i jačanje gospodarstva.

Ministar gospodarstva Zapadnohercegovačke županije Dario Sesar na pitanje koliko ovaj projekt znači za domaću proizvodnju, odgovorio je kako je do prije dvije godine na području cijele ZH županije bilo 10 hektara poljoprivrednih površina pod plastenicima, a samo ovim ugovorom dobiva se 2,5 hektara.

On je tom prigodom zahvalio zadruzi “Plodovi zemlje” jer je u suradnji s međunarodnim organizacijama osigurala potpisivanje ovog ugovora.

- Krumpir koji je zasađen u plastenike iskopan je prije 15 dana i prodan po cijeni od 1,50 KM po kilogramu, a vanjski koji se trebao vaditi prije nekoliko dana još uvijek nije dospio - objasnio je što u praksi za poljoprivrednike znači plastenička proizvodnja direktor Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” Dubravko Vukojević.

Vremenske nepogode

Dodao je kako su plastenici posebno bitni u kontekstu vremenskih nepogoda koje posljednjih pet godina konstantno prate ljubuške poljoprivrednike.

- Poljoprivrednik koji kulturu zasadi u plastenik barem je siguran da će je sačuvati - zaključio je Vukojević. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?