Predsjednik VTK BiH

Marinković: Cijena mlijeka će biti tržišna, stimulirati primarne proizvođače

 Punomasno mlijeko
08.09.2022.
u 14:43

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Zdravko Marinković izjavio je da se, kada je riječ o mljekarskoj industriji, treba dugoročno razmišljati da se stočarstvo razvija i subvencionira kako bi se osigurala sirovinska baza.

Vlada Republike Srbije privremeno je ograničila izvoz mlijeka u susjedne zemlje, osim u zemlje ‘Otvorenog Balkana’, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, pa se, kako je rekao Marinković, i kod nas u medijima povela polemika kako će se to odraziti na naše tržište i imamo li dovoljno mlijeka. Ova mjera Vlada Republike Srbije je ograničena na mjesec dana, vjerojatno dok se, kako je dodao, ne sagledaju njihovi bilansi.

- Što se tiče BiH, svjedoci smo nekoliko, rekao bih oprečnih stavova ili izjava pojedinih udruženja iz Federacije BiH koji kažu da je stabilna opskrba, da nema problema, a pojedini govornici iz Republike Srpske kažu da u osnovi može doći do krize. Ja mislim da trenutno ne stojimo loše kada je to u pitanju budući da se radi o UHT mlijeku koje mi generalno najviše izvozimo u inozemstvo tako da se, ukoliko dođe do neke nestašice na području BiH, te količine mogu preusmjeriti na zadovoljavanje domaćih potreba - naveo je Marinković.

Prema njegovim riječima, što se tiče bilansa BiH kada se radi o mlijeku i mliječnim proizvodima, naš izvoz iznosi oko 32 milijuna KM u zemlje okruženja, a prednjači Crna Gora, Hrvatska, Srbija također. Ono što je nepovoljno za nas generalno odnosi se na to da uvoz iznosi više od 90 milijuna KM mlijeka i mliječnih proizvoda. 

Marinković je dodao da naša proizvodnja nije na takvoj razini da može zadovoljiti domaće potrebe u proizvodima više faze prerade, tako da najviše uvozimo sireve različite kvalitete i masnoće i to nam oprerećuje ovaj bilans koji bi, kada je riječ samo o mlijeku, bio mnogo bolji.

Cijena mlijeka ovisi od inputa koje poljoprivrednici imaju prilikom proizvodnje sirovog mlijeka, a zatim i u preradi. Ovu godinu, kada su u pitanju najprije primarni proizvođači, obilježili su suše, problemi u vezi osiguranja i poskupljenje krmnog bilja. Neki od proizvođača najavili su da će smanjiti stočni fond jer vjerojatno ne mogu osigurati prehranu.

- Cijena će biti tržišna, a vlade koje osiguraju subvencije bi morale povesti računa o tome da se osiguraju stimulacije, odnosno da se pomogne primarnim proizvođačima da zadrže razinu proizvodnje makar na ovoj razini. Ono što generalno svi iz ove branše skreću pažnju, a moramo i mi, jeste da moramo značajnije povesti računa o primarnoj proizvodnji i stočarstvu kao baznoj grani koja osigura sirovine i da nastojimo ubuduće razvijati stočarstvo kako bismo imali kvalitetnu sirovinu i povećali proizvodnju mlijeka i mlječnih proizvoda - istaknuo je Marinković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?