840.000 GRAĐANA

Marić: '95 posto ukupnih prekoračenja minusa su prešutna, moramo vidjeti kako je došlo do toga'

zdravko marić
02.09.2021.
u 13:46

Nakon sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić govorio je o prešutnim prekoračenjima koja su su pod povećalom javnosti proteklih dana.

Ministar je otkrio kako je trenutačno 31 tisuća građana u dopuštenom prekoračenju, a 840 tisuća u prešutnom. Na prešutna prekoračenja kamatna stopa je između 10 i 11 posto kamatna stopa, a na dopuštena 7,6.

- Od 2,6 milijuna korisnika 1,8 ima odobrena prekoračenja, a 65 posto tog iznosa je u oblicima prekoračenja. Postoje građani koji imaju prekoračenja, ali ih ne koriste - pojasnio je ministar.

- Činjenica je da vidimo trendove proteklih nekoliko godina i probamo odgonetnuti što je dovelo do toga da se 95 posto od ukupnog iznosa odnosi na prešutna prekoračenja, a samo 5 posto na ugovorom vezana prekoračenja.

Ta dva proizvoda imaju svojih razlika, a to je da su dopuštena, regulirana ugovorom, ona su kreditni posao... - rekao je Marić. Temeljem podataka koji im je HNB danas prezentirala, u idućim danima će provesti dodatnu analizu.

- Ukoliko će biti potreba, zakonski ćemo regulirati određene stvari. Doći će do izmjena i dopuna zakona o potrošačkom kreditiranju, no ključna je zaštita potrošača. Jedan dio naših građana kao i građana u drugim zemljama, svakodnevno živi s tim prekoračenjima i tim minusima. Naše izmjene neće dovesti do toga da dođe do iznenadnog ili ubrzanog smanjivanja ili potpunog ukidanja tih prekoračenja - kazao je ministar.

Ponovio je kako će analizirati što je dovelo do toga da je institut prešutnog prekoračenja dominantan. - 95 posto ukupnih prekoračenja su upravo ta prešutna. Nećemo zanemariti činjenicu da određeni broj naših sugrađana živi s tim prekoračenjima - ponovio je.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?