BiH gubi vrijeme

MAP i mandatar: Sukob Sarajevo - Banja Luka prijeti europskom putu BiH

04.05.2019.
u 14:30

Politička previranja na relaciji Sarajevo - Banja Luka, a koja se manifestiraju kroz nemogućnost postizanja dogovora oko načina ostvarenja suradnje s NATO savezom, prijete u potpunosti zakočiti europski put BiH, piše Večernji list BiH.

Vremena je sve manje, izbori za Europski parlament se bliže, a BiH i dalje nema novi saziv Vijeća ministara koje bi trebalo biti vjerodostojan sugovornik i partner u pregovorima s institucijama Europske unije, ali i adresa na koju bi Europska komisija trebala slati odgovor na zahtjev BiH za statusom kandidata. Poruka iz Bruxellesa je jasna; pozitivnog mišljenja za BiH nema sve dok se ne formira novo Vijeće ministara.

Tehnički mandat

To je nedavno objasnio i šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark koji je nakon razgovora s članovima Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o nastavku reformskih procesa u državi ukazao na stav koji se često može čuti, a isti se može sažeti u poruku kako Unija želi formiranje novog Vijeća ministara za nastavak istinske suradnje te kako vlast u tehničkom mandatu nema kapacitet za takvu suradnju.

A te vlasti, odnosno Vijeća ministara koje bi trebalo preuzeti mišljenje Europske komisije, nema niti je može biti u trenutačnoj konstelaciji odnosa. S jedne strane imamo poruke iz SDA i ostalih političkih stranaka kako imenovanje mandatara Vijeća ministara treba ići paralelno s dostavljanjem Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), a što je pak preduvjet za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO savezu (MAP), dok s druge strane imamo nedvosmislene poruke predstavnika SNSD-a kako od Godišnjeg programa za MAP neće biti ništa.

Zakovane pozicije

Ovakve zakovane pozicije od kojih se ne odustaje, u startu opterećuju proces pregovora o formiranju Vijeća ministara, a koji su trenutačno obilježeni neizvjesnošću. Za to vrijeme pljušte optužbe o tome tko bi mogao biti krivac ako dođe do zastoja na europskom putu te ako u svibnju, prije izbora za Europski parlament, ne dobijemo mišljenje Europske komisije. Predsjednica RS-a Željka Cvijanović tako je ovog tjedna navela kako RS nesumnjivo podržava eurointegracije, što je pokazala djelovanjem svojih institucija, ali da taj europski put koči neformiranje Vijeća ministara i opstrukcija, prvenstveno SDA.

“Zakovani smo na tom putu, umjesto da sada u svibnju dobijemo pozitivno mišljenje europskih tijela. Poručila bih da se trebamo kretati dalje i doći do kandidacijskog statusa kada je riječ o EU te sve to uraditi prije početka studenoga i prije nego se formiraju nove institucije nakon provedenih izbora na razini EU-a”, istaknula Cvijanović.

S druge strane, predstavnici bošnjačkih stranaka ističu kako je ovdje riječ o poštivanju zakona i ranijih odluka koje se odnose na NATO te kako će imenovanje mandatara i predaja ANP-a morati ići istodobno. Na koji način, to u ovom trenutku nije poznato, iako postoje špekulacije kako će bošnjačka strana ipak popustiti te naći rješenje da preko svojeg budućeg ministra obrane preda ANP.•

Ključne riječi
EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?