NOVA POLITIČKA KRIZA

Manje stanovnika - manje i novca iz Federacije BiH

'Vlada_FBIH_imenovanje'
''
02.03.2014.
u 09:56

Kako se pojedinačna raspodjela novca s federalne na županijsku razinu obavlja prije svega prema broju stanovnika i broju učenika, površini, županije, već je sad jasno da će zbog depopulacije Hrvata, županije i općine u budućnosti dobiti manje novca

Nova raspodjela prihoda s jedinstvenog računa Uprave za neizrano oporezivanje BiH ,a nakon što se službeno objave rezultati popisa stanovništva, ići će na financijsku štetu županija i općina s hrvatskom većinom jer je očito da se broj hrvatskog pučanstva u svim dijelovima BiH smanjio u odnosu na popis iz 1991. godine.

Županije i općine u minusu

Kako se pojedinačna raspodjela novca s federalne na županijsku razinu obavlja prije svega prema broju stanovnika i broju učenika, površini, županije, već je sad jasno da će zbog depopulacije Hrvata, županije i općine u budućnosti dobiti manje novca. Iz sadašnje podjele novca vidi se kako pet županija s hrvatskom većinom primaju najmanje novca koje Federacija BiH izdvaja iz prihoda s jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Po podacima iz 2010., 2011. i 2012. godine samo Sarajevska županija iz FBiH dobiva iznos novca koliko dobije svih pet županija s hrvatskom većinom. Naravno da je broj stanovnika i industrijski rast u Sarajevskoj županiji dosta veći, ali upravo premijeri ugroženih hrvatskih županija i općina traže da se kriteriji raspodjele novca redefiniraju. Raspodjela javnih prihoda bit će jedna od ključnih tema sljedećih mjeseci uz političko-administrativnu rekonstrukciju Federacije BiH. Već sad postoje informacije da će vlasti županija s bošnjačkom većinom, kad se bude raspravljalo o novim kriterijima raspodjele novca iz prihoda Uprave za neizravno oporezivanje, nastupati zajednički, što će projicirati politički sukob i još dublju krizu u ovom bh. entitetu. Kako se sprema nova bitka u čijoj je igri čisti novac, vidljivo je iz nedavnih zaključaka Vlada Federacije BiH koja je na inicijativu Federalnog ministarstva financija, a nakon šestogodišnje primjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, utvrdila prijedlog izmjena i dopuna ovog propisa.

Prijedlog Vlade FBiH

“Međuresorna radna skupina za analizu i pripremu rješenja u području pripadnosti javnih prihoda u FBiH traži izmjene i dopune Zakona zbog ispravljana određenih nedostataka. U sustavne promjene nije ulazila iz razloga što se nije moglo pristupiti većim izmjenama zbog popisa stanovništva koji je predstojao i objave njegovih konačnih rezultata”, rečeno je na sjednici Vlade Federacije BiH koja sad ide u izmjene tog zakona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?