bogat program

Manifestacija 'Ivanjski krijesovi': Hutovo tradiciju ne zaboravlja

Foto: Dušan Musa
1/9
23.06.2023.
u 18:43

Na nama je da se borimo i ostanemo na ovom prostoru i da kroz vrijeme koje je ispred nas, budemo jedna sigurnost za ljude koji ovdje žive i koji će ovdje živjeti, kazao je načelnik Jurković

Nije Hutovo ni blizu što je nekada bilo, središte cijele neumske općine, međutim tradiciju ne zaboravlja. Tako je bilo i za ovogodišnje „Ivanjske krijesove“ kada se u sada po broju žitelja malo mjesto, središte istoimene župe, slilo narodski kazano „malo i veliko“ od Neuma, preko Ravnog, do Čapljine. Naravno, bilo je i onih koji su potegli iz udaljenijih mjesta gdje sve Hutovci žive, međutim spomenuli smo one koji na manifestaciju dolaze da bi u njoj sudjelovali, bilo nastupom, bilo uživanjem u programu koji je i ove godine ponudio pravo bogatstvo izvornog narodnog stvaralaštva.

Naravno, valja pojasniti što je to nekad Hutovo bilo, a bilo je važna postaja na uskotračnoj pruzi Čapljina – Gabela – Ravno – Dubrovnik – Zelenika. Nakon što bi „mašine“ iz doline Neretve izvukle kompoziciju, u Hutovu bi predahnuli i strojevi i ljudi. Čak se iz dalamtinskih mjesta dolazilo na vlak u Hutovo! Bilo pa prošlo, rekli bi ugođajem zadovoljni domaćini nakon tri i pol satnog programa koji je počeo mimohodom društava kroz naselje, od škole do crkve.

Nakon mimohoda u kojem je nastupilo deset kulturno umjetničkih društava koja su sudjelovala na ovogodišnjim Ivanjskim krijesovima, slijedio je uvjetno rečeno, službeni dio programa. Okupljenima se obratio Dragan Jurković, gradonačelnik Neuma koji je uz ostalo istaknuo: „Prije 148 godina imao se tko boriti i izboriti da ostanemo ovdje, zahvaljujući tome ostali smo do danas“, kazao načelnik Jurković, aludirajući na Hercegovački ustanak od 1875. – 1878. godine“, te nastavio:
„Što će biti za pedeset godina, mi to ne znamo, ali se nadam da ćemo se boriti da opstanemo i ostanemo na ovom prostoru. Ovo je samo jedna kap na nekakvom povijesnom putu gdje se kroz kulturu i tradiciju borimo za našu baštinu. Drago mi je što vidim veliki broj mladih, to nam daje nadu da našu tradiciju i kulturu prenosimo na njih, na mlađe generacije. Nadam se da će se tako nastaviti u budućnosti, a na nama je da se borimo i ostanemo na ovom prostoru i da kroz vrijeme koje je ispred nas, budemo jedna sigurnost za ljude koji ovdje žive i koji će ovdje živjeti“, kazao je načelnik Jurković.

Ovogodišnji program „Ivanjskih krijesova“ otvorilo je mjesno HKUD „Hutovo“, a zatim su u programu nastupili – KUD „Zvuci kamena i krša“ Imotski, KUD „Župa Bagalović“, Krvavac, FKU „Primorska lijera“ Dubrovačko primorje, KUD „Komaštre“ Ogorje - Muć, Limena glazba Ston koja je predvodila promenadu društava kroz naselje, svi iz R. Hrvatske, zatim HKU „Domanovići“, Domanovići, HKUD „Luke“ Višići, KUD „Tribanj“ Bila – Livno i HKUD „Topala Nadioci-Vitez. 

Završni čin upečatljivog i raznovrsnog folklornog stvaralaštva bila je podjela zahvalnica sudionicima i primopredaja dužnosti. Luku Konjevoda doskorašnjeg predsjednikan HKUD „Hutovo“ uz riječi zahvale i poklone, zamijenio je Nikola Konjevod. Program je vodi kolega Ante Bender, a manifestacija je nastaljena do sitnih sati, uz grupu „Forum“.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije