Federalni ministar zdravstva

Mandić: Nisu nas pitali za ukidanje policijskog sata

Vjekoslav Mandic
26.04.2020.
u 08:00

Nakon ublažavanja mjera kretanja u Federaciji BiH nakon više od mjesec dana najviše je obradovalo najmlađe. 

Stariji građani nešto su oprezniji, zadovoljni zbog više slobode kretanja, ali zabrinuti zbog stavljanja izvan snage policijskog sata.

Obzirom da je riječ o liberalizaciji mjera u borbi protiv širenja zaraze, strah građana djelimično je uzrokovana iznenadnom naredbom o stavljanju izvan snage mjere policijskog sata. Krizni stožeri su do jučer ukidanje ove mjere spominjali za razdoblje iza 1. svibnja, i kada je riječ o preporuci federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, koji je istaknuo da su stvoreni uvjeti, ali da se čeka epidemiološka procjena.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva poručuju kako nisu upitani niti su donijeli takvu preporuku kao savjetodavni organ.

"Mislim da je za ukidanje policijskog sata trebalo dobro razmisliti, možda pomjeriti na kraće vrijeme da traje, pronaći neki drugi način, ali mi nismo o tome raspravljali i mislim da je to trebalo postupno ublažavati, a ne ovako odjednom donijeti. Ali Bože moj, FUCZ je donijela takvu mjeru i ja se nadam da su za to imali argumente", kaže Vjekoslav Mandić, ministarstva zdravstva FBiH, javlja N1. 

FUCZ se oslanja na građane i njihovu odgovornost i ističe kako u kriznom stožeru ima dovoljno stručnih osoba koje su mogle donijeti mjeru.

"Federalni stožer ima stručnjake iz raznih oblasti koji mogu razgovarati o svim temama. Svjesni smo da je danas svjesnost stanovništva na većoj razini. Svakako ostaju restrikcije za mlađe od 18 i starije od 65 godina, s izuzecima koje smo naveli i ostaje ztabrana za mnoštvo objekata i smatrali smo kako  je moguće sve to iskontrolirati. Kolege iz Federalne uprave policije usuglasili su se da im je jednostavnije ovako", ističe Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Kada je riječ o mjerama i jedan i drugi federalni stožer suglasni su kako je za sprečavanje eksponencijalnog porasta oboljelih od kornavirusa u daljnjem razdoblju neophodna savjest i odgovornost građana. Mjere su ublažene ali se s pogoršanjem epidemiološke slike mogu vraitit, nadležni pozivaju građane na oprez.

"Ono što ostaje i što sam siguran da smo naučili je važnost prevencije, izbjegavanje okupljanje, bliskog kontakta", podsjeća Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Uz navedene mjere Federalno ministarstvo zdravstva u petak je županijskim  kriznim stožerima uputilo instrukciju kojom se izvan snage stavlja i mjera karantena prilikom ulaska građana U BiH. Na ovu mjeru došle su i prve reakcije iz Republike Srpske, preuranjena je i epidemiološki ugrožava Republiku Srpsku, poručuje ministar zdravstva ovog entiteta Alen Šeranić.

Epidemija, samoizolacija, promjene, neusuglašeni i usuglašeni stavovi o mjerama u cilju sprečavanja širenja opakog koronavirusa svakodnevnica su državljana BiH od polovice ožujka.

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
10:34 26.04.2020.

Tako je to u BiH politika se bavi medicinom a svoj posao prepuste ulici i uličnim naklapanjima i lokalnim šerifima koji pojma nemaju i neznaju voditi mjesnu zajednicu a postavljeni su da vode državu jadna majko.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?