Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Maloprodajna marža na lijekove u FBiH može iznositi maksimalno do 25 posto

30. ožujka 2021. u 10:58 0 komentara 145 prikaza

Ograničenje marže na sve lijekove, imunološke i vitaminske dodatke potrebne za liječenje i prevenciju zaraze koronavirusom, jedan je od zahtjeva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH upućenog Vladi Federacijem pišeFaktor. 

Iz Federalnog ministarstva zdravstva za Faktor pojašnjavaju kako je zapravo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nadležno za utvrđivanje veleprodajne i maloprodajne marže.

Na snazi u Federaciji ranije doneseni Pravilnik

- Što se tiče ograničenja marži na lijekove, prema članu 84. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima na državnoj razini, Vijeće ministara BiH je nadležno za utvrđivanje veleprodajne i maloprodajne marže. Međutim, državnim Pravilnikom o cijenama lijekova je utvrđena veleprodajna marža u iznosu maksimalno do
osam posto, dok je entitetima i Distriktu Brčko naloženo da utvrde maloprodajne marže na lijekove, iako je Zakonom to obaveza Vijeća ministara BiH. S tim u vezi, u Federaciji je ostao na snazi ranije doneseni Pravilnik o maržama lijekova koji je utvrdio da maloprodajna marža može iznositi maksimalno do 25 posto - navodi nam Zlatan Peršić, portparol Federalnog ministarstva zdrastva, i dodaje:

- Kako osnov za donošenje, odnosno izmjenu tog entitetskog propisa može biti državni Zakon o lijekovima koji ne daje entitetima pravo za uređenje maloprodajne marže, Vijeće ministara BiH bi trebalo, u skladu sa svojim nadležnostima iz člana 84. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH utvrditi maloprodajne marže.

Na konačnu cijenu lijeka utječe cijena proizvođača, marža, farmaceutska naknada i visina PDV-a.

Naime, sada je slučaj u Bosni i Hercegovini da primjera radi, lijek tocilizumab koji se u posljednje vrijeme koristi kod bolničkog liječenje težih Covid-pacijenata, košta u RS-u 1300 KM, a u Federaciji, tačnije, Sarajevskoj županiji i do 2800 KM, a koji su građani prinuđeni kupovati. Isti taj lijek je na Listi lijekova Tuzlanske županije i kao takav je "na usluzi" bolnicama, odnosno, besplatan za pacijente.

Ujednačiti liste lijekova po županijama

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dževad Adžem ukazuje da se godišnje na lijekove u BiH potroši više od 400 milijuna KM.

- Što se tiče Federacije i lijekova, ja sam prije tri mjeseca postavio to pitanje, a koje je sadržano i u ekspozeu premijera FBiH Fadila Novalića iz 2015. godine, kada je i sam premijer istakao da nam je potrebna jedinstvena nabavka lijekova, odnosno, centralizorana. Dakle, potrebno je izvršiti maksimalnu harmonizaciju zdravstvenih usluga, reviziju i ujednačavanje liste esencijalnih lijekova po županijama. Ovako imamo deset zavoda zdravstvenog osiguranja i svako od njih svoju politiku - kazao je Adžem.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.