Nakon teške nesreće

Maloj Niki se život promijenio u sekundi, sada ponovno uči hodati

15.11.2017.
u 16:00

Prije gotovo dvije godine, sada 6-godišnja Nika Zrno iz Žepča doživjela je prometnu nesreću i zadobila ozljede mozga opasne za život. Njezinoj majci Valentini ta slika nesreće nikada se neće izbrisati iz pamćenja, piše Večernji list BiH. “Moj muž i ja krenuli smo u šetnju s Nikom i s našom drugom djevojčicom Anom. Nika je hodala pokraj mene, a muž išao iza nas i nosio Anu. U jednom trenutku sam primijetila da Nika više nije pored mene, zatim sam čula udarac, a muž je viknuo: ‘Valentina!’ Kad sam se okrenula, Nika je ležala na cesti. Udario ju je auto. Samo jedna sekunda i život nam se promijenio”, kazala je Valentina, majka malene Nike.

Skupe terapije

Nika je trenutačno na terapiji u poliklinici Glavić u Zagrebu koja se bavi neurorehabilitacijskom robotikom. Potrebno je najmanje odraditi 8 tjedana terapija kako bi se napredak mogao vidjeti. Njezini roditelji imaju dovoljno novčanih sredstava za još 6 tjedana terapija. “Jedan tjedan stoji oko 11.750 kn. Govor se vratio polako s vježbama, sada izgovara sve, ali s malim poteškoćama. Desna strana tijela joj se trese jer ima ataksiju, a lijeva joj je slaba pa radimo na jačanju mišića. Ne može sama hodati, ali uz našu pomoć i pridržavanje može koračati”, rekla je Valentina Zrno. Kako bi pomogli Niki, u njezinom rodnom gradu Žepču trenutačno se provode razne donatorske akcije kako bi Nika samostalno hodala pod nazivom “Za Nikin korak”. U nedjelju je odigrana humanitarna utakmica između RK Žepče i RK Krajina iz Cazina, a prihod od ulaznica u iznosu od 1465 KM doniran je za Nikino liječenje. U subotu će biti održana donatorska večera u jednom ugostiteljskom objektu u Žepču, na kojoj će se skupljati prilozi za Niku.

Pomoći mogu svi

Nikino liječenje bilo je mukotrpno. Prvo je prevezena u Županijsku bolnicu u Zenici, gdje je provela tri tjedna na intenzivnoj njezi, a potom su njezini roditelji stupili u kontakt s doktorom Paladinom sa zagrebačkog Rebra te je prebačena u Zagreb. Bila je u komi dva mjeseca. Kada je došla svijesti, počela je borba za oporavak jer Nika nije znala pričati, hodati ni jesti. Intenzivne vježbe i terapije donijele su rezultat, no jako su skupe i njezini roditelji nisu u mogućnosti sami ih financirati. Zato pozivaju one koji mogu pomoći da doniraju novac kako bi Nika mogla normalno proživjeti svoje djetinjstvo. Pomoći mogu i svi oni koji nisu iz Žepča, a ganula ih je Nikina priča. Uplate se mogu vršiti na žiro-račun Nikina oca. Damir Zrno UniCredit Bank 3383102558066166 ili na žiro-račun njezine majke Valentine Zrno u Zagrebačkoj banci, SWIFT: ZABAHR2X i IBAN, odnosno broj računa HR7123600003243950013, a sve s naznakom “Za Niku Zrno”. Njezini roditelji poručuju da, koliko god skupili, neće odustati od terapija. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije