Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mališani iz Dječjega vrtića za doručak više ne jedu paštete, salame i hrenovke..., u jelovniku su im zdravije namirnice

18. veljače 2017. u 07:00 0 komentara 82 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Veliko priznanje stiglo je u Dječji vrtić Čapljina. Kao jedina takva ustanova iz Hercegovine, Dječji vrtić Čapljina uspješno je prošao dvogodišnji program “Zdravo jedi, zdravo rasti”, a koji su realizirali federalna ministarstvo obrazovanja i znanosti te zdravstva te Federalni zavod za javno zdravstvo, UNICEF BiH, Udruženje kuhara BiH, Project Hope BiH i odgojno-obrazovne ustanove. Cilj projekta promocije zdravlja je stvoriti mrežu ustanova koje na lokalnoj razini zagovaraju i provode politiku za unapređenje ranoga rasta i razvoja djece u FBiH. Tu je i politika unapređenja prehrane djece u Federaciji BiH među samom djecom, roditeljima i stručnim osobljem - odgajateljima, nastavnicima i kuharima, a sve kako bi se spriječilo gojaznost i ostale poremećaje koji su nastali kao posljedica nepravilne prehrane. Na kraju pilot-projekta u BiH, Inicijativa “Odgojno-obrazovne ustanove - prijatelji zdrave prehrane”, uz potporu UNICEF-a, upriličila je završnu radionicu na kojoj su uručeni certifikati Dječjem vrtiću Čapljina te vrtićima iz Sarajeva, Goražda, Zenice i Bihaća. - U sastavu vrtića imamo kuhinje i blagovaonice za kvalitetnu pripremu i konzumaciju hrane, ali i dovoljno prostora za igru i fizičke aktivnosti.

Redovito se kontrolira ispravnost hrane te se redovito uzimaju i brisovi unutar objekta. Što se tiče jelovnika, a posebno se odnosi na doručak, postupno smo izbacili namirnice kao što su paštete, salame i hrenovke te postupno uvodili zdravije namirnice, kao što su med, džem, sirni namaz, pahuljice s mlijekom. Svakodnevno su u jelovniku sezonsko voće i povrće uz veliku provjeru podrijetla i kvalitete tih namirnica. Nažalost, edukacija roditelja mora se podići na višu razinu baš zbog tog tretiranja voća i povrća na prostorima Hercegovine. U sklopu ovog projekta izradili smo i program fizičke aktivnosti djece kao jedan od važnih čimbenika kvalitetne prehrane i promoviranja zdravog načina života i izvan vrtića, kaže Ivica Matić, ravnatelj Dječjeg vrtića Čapljina. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.