Nova zanimanaj u školama

Mali maturanti školovat će se za tehničare multimedije, fasadere...

22.04.2021.
u 21:58

Koje zanimanje odabrati? Za koju se školu odlučiti? Odgovori na ta dva pitanja vrlo često nisu baš jednostavni. Zapravo, odgovori na ta dva pitanja predstavljaju jednu od najznačajnijih odluka u životu svakog maturanta, piše Večernji list BiH. 

Potrebe tržišta rada

No, ono na što posebno treba obratiti pozornost jest je li i koliko je zanimanje za koje su se odlučili potrebno bh. tržištu rada. Kako bi im olakšale tu odluku, škole diljem BiH potrudile su se pratiti potrebe tržišta te, sukladno tome, uvesti smjerove za koje se traži kadar. Tako će mali maturanti u RS-u prilikom izbora zanimanja na raspolaganju imati i nekoliko novih smjerova, među kojima su i tehničar multimedija, fasader i montažer suhe gradnje - ličilac, potvrdili su ravnatelji srednjih škola u RS-u za Nezavisne. Predsjednik Aktiva ravnatelja srednjih škola banjolučke regije i ravnatelj Građevinske škole Ljuban Bajić kazao je kako će u novoj školskoj godini imati smjerove fasadera i montažere suhe gradnje - ličioca. - Dobili smo suglasnost nadležnih, tako da u idućoj školskoj godini planiramo upisati 12 učenika jer je taj kadar itekako potreban na tržištu rada - kazao je za Nezavisne Bajić. Dodao je kako se učenicima nakon završetka školovanja za ta zanimanja pružaju mogućnosti bržeg zaposlenja. - Ovaj posao dobro je plaćen, poslodavcima je taj kadar uvijek potreban, a postoji mogućnost i samostalnoga rada - kazao je Bajić. Smjer koji će srednjoškolci od nove školske godine moći upisati je i tehničar multimedija, što je potvrdila i ravnateljica Politehničke škole u Banjoj Luci Sanela Praštalo. - U suradnji s Gospodarskom komorom RS-a i Udrugom poslodavaca odlučili smo ponuditi novi smjer, četvrti stupanj, koji će imati jedan odjel, a koji će pohađati 24 učenika - kazala je Praštlo. Uz navedena zanimanja, budući će srednjoškolci imati priliku obrazovati se i za operatera suvremenim tehnologijama i mehaničara mehatronike, pneumatike i hidraulike. Srednje škole u FBiH također uvode nova zanimanja. Tako će i mladi u Konjicu moći birati među četiri nova zanimanja koja se uvode u JU Srednja škola Konjic. Kako se navodi, u program se uvode zanimanja vodoinstalatera, zavarivača, galvanizera i operatera CNC strojeva. Uvođenjem novih zanimanja učenicima se želi omogućiti što lakše zaposlenje, dok će, s druge strane, gospodarstvenici nakon završetka školovanja imati obrazovane mlade ljude spremne za rad. Poseban naglasak bit će stavljen na raspoloživost gospodarstvu za unapređenje suradnje sa školom preko promoviranja zanimanja, sudjelovanja u reviziji nastavnih programa, organiziranja praktične nastave u okviru stvarnih radnih situacija. SSŠ Silvija Strahimira Kranjčevića iz Livna, u suradnji s Ministarstvom prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a, mlade je odlučila privući novim zanimanjem tehničara za razvoj videoigara.

Deficitarna zanimanja

Uz uvođenje novih smjerova, mladima se nude i stipendije pri upisu za neko od zanimanja koja su na listi deficitarnih. Učenici koji u 2021./22. upišu smjerove bravara, zidara / fasadera / izolatera, keramičara, krojača, konobara, plinskog instalatera i vodoinstalatera, električara, stolara, tapetara i rukovoditelja rudarske mehanizacije i površinskog kopa dobiti stipendiju od 900 KM podijeljenih u devet mjesečnih rata u TŽ-u. U općini Stari Grad, ali i još nekoliko drugih, pravo na stipendije imaju i učenici koji se školuju za keramičara, podopolagača, tapetara, mesara... •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?