vlast u FBiH u dugotrajnoj krizi

Mali izgledi da vlast u FBiH profunkcionira do izbora

23.03.2018.
u 14:00

Vlast u Federaciji BiH funkcionira samo onoliko koliko mora i mali su izgledi da će se išta nabolje promijeniti do izbora u listopadu. Zastupnički i Dom naroda Parlamenta FBiH već dugo ne zasjedaju, a i Vlada je zapala u krizu zbog imenovanja pa se umjesto redovitih održavaju isključivo žurne ili izvanredne sjednice, piše Večernji list BiH.

Podmetanja, spinovi

Sve je više međusobnih podmetanja, medijskih spinova i “curenja” podataka kojima se nastoje diskreditirati partneri u vlasti. Djelovanje i izjave dominantno su u funkciji predizborne kampanje, a mnogo manje imaju za cilj poboljšati funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti. Pokušaji predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, sastancima s predstavnicima parlamentarne većine i čelništvom Vlade i Parlamenta deblokirati rad tih institucija, nisu uspjeli jer su dužnosnici SDA odlučili ne pojaviti se na zadnjem takvom sastanku.

Problemi koji realno postoje u odnosima unutar vladajuće koalicije nisu nerješivi kada bi postojalo političke volje, ali čini se kako upravo toga danas nedostaje. Procjena je očito da se više u predizbornom razdoblju može profitirati od kontrole nad pojedinim institucijama nego učinkovitim radom vlasti u cjelini.

No, postoje brojne odluke koje ne mogu čekati izbore i formiranje nove vlasti, ako je takvo što uopće izgledno u situaciji kada se ne zna hoće li izmjene Izbornog zakona biti usvojene i hoće li se nova izvršna vlast uopće moći formirati. Cestogradnja, braniteljski zakoni, porezni propisi, sve to čeka na politički dogovor o deblokadi vlasti. Tu su i veliki infrastrukturni projekti, poput izgradnje bloka 7 Termoelektrane Tuzla, gdje su također potrebne određene odluke Parlamenta FBiH.

Rebalans proračuna

Također, treba razmišljati o rebalansu entitetskog proračuna i brojnim drugim obvezama koje trpe zbog politikantstva pojedinaca i stranaka. Malo je naznaka o promjeni stanja, osim ako se interesi stranaka ne poklope glede određenih pitanja. Javna je tajna da funkcioniranje vlasti umnogome otežavaju i turbulencije unutar SDA jer je dio zastupnika i drugih dužnosnika na svim razinama otkazao poslušnost središnjici u Sarajevu. Sve to pokušat će, sasvim sigurno, iskoristiti i oporba iako je i ona zaokupljena svojim unutarnjim problemima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?