GADHEIM

Maleno bavarsko selo nakon Brexita postaje novo središte Europe

Europska unija
01.05.2017.
u 11:17

Središte gravitacije Europske unije nalazi se u Njemačkoj od 1. svibnja 2004. kad je u EU ušlo deset novih članica uglavnom s istoka kontinenta

Zastava Europske unije koja vijori na trgu malenog njemačkog sela Gadheima u Bavarskoj predstavlja jedinu naznaku koja objašnjava zanimanje medija iz čitavog svijetu za tu zabačenu lokaciju - godine 2019., na kraju pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU-a, 89 stanovnika Gadheima naći će se u samom zemljopisnom središtu EU-a, po Nacionalnom zemljopisnom institutu u Parizu. Većina stanovnika vijest je doznala na radiju, rekao je Juergen Goetz, načelnik Veitshoechheima, obližnjeg mjesta. Gadheim je premalen da ima vlastitog načelnika.

 

Stanovnici su ponosni zbog zanimanja koje je privukla njihova slikovita regija. I već su postavili plavu zastavu sa zvjezdicama na seoskom trgu. Čak su i pokrenuli grupu na WhatsAppu šaleći se na račun svojeg ugleda i obavještavajući zainteresirane o mjestu. Središte gravitacije Europske unije nalazi se u Njemačkoj od 1. svibnja 2004. kad je u EU ušlo deset novih članica uglavnom s istoka kontinenta. Prije toga je zemljopisno središte bilo u Belgiji. No, od 2004. nekoliko se puta mijenjalo na njemačkom tlu, posljednji put u srpnju 2013. kad je u Uniju ušla Hrvatska - tada je zemljopisno središte EU-a postalo bavarsko selo Westerngrund koje se nalazi 60 km sjeverozapadno od Gadheima. Taj će status Westerngrund izgubiti izlaskom Velike Britanije, na veliku žalost njegove načelnice Brigitte Heim, koja je ipak naglasila: "Brexit nas neće zaustaviti!"

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?