financiranje poduzetništva

Mala i srednja poduzeća spominju se u 65 poziva, oblast trgovine u 47...

30.03.2020.
u 23:00

Agencija za praćenje i analizu javnih nabava Briefing iz Sarajeva analizirala je objave u 2019. u domeni financiranja poduzetništva i utvrdila da je u 2019. objavljeno četiri posto manje poziva za gospodarstvenike nego u 2018. Analiza je pokazala da je u novinama, na međunarodnim web-stranicama i u službenim izvorima objavljeno 165 poziva iz oblasti podrške biznisu: 145 poziva, pet dodjela ili rezultata javnih poziva te 15 ispravaka ili poništenja, piše Večernji list BiH. 

Prvi pozivi za grantove

Od tog broja, 86% objavljeno je u dnevnim i periodičnim novinama, 11% na međunarodnim web-stranicama, a tri posto u službenim izvorima. U FBiH objavljeno je 77%, a u Republici Srpskoj 23% poziva. Na domaćim web-stranicama (općine, gradovi, ministarstva i sl.) objavljeno je više od 800 dokumenata iz navedene tematike. Od ukupnog broja analiziranih objava, 737 su bili pozivi ili obavijesti, od kojih je 17 poništeno. Objavljeno je 58 rezultata za navedene pozive. Kad je u pitanju regionalna zastupljenost objava, u FBiH je bilo 76%, 23 posto u RS-u i jedan posto u Distriktu Brčko. Od ukupnog broja poziva za financiranje gospodarstva, u 54 se spominju projekti za osnaživanje i financiranje žena i poduzetništva žena. Više od 230 poziva bilo je za grantove, a 48 ih je raspisano za kreditna sredstva namijenjena gospodarstvu. Mala i srednja poduzeća spominju se u 65 poziva, oblast trgovine u 47, a obrt u 98 poziva. Objavljeno je 65 poziva za mlade i 71 poziv za “startup” poduzeća.

Pratili 2500 izvora

Briefing u okviru svojih servisa za praćenje natječaja u BiH prati više od 2500 izvora. Analizirano je ukupno 970 objavljenih dokumenata iz oblasti financiranja poduzetnika. Analiza je obuhvatila objave javnih poziva za financiranje, sufinanciranje poduzetnika, dodjele sredstava za razvoj poslovanja, grantove, kreditna sredstva, zapošljavanje i poticaje u gospodarstvu. Pozive za financiranje gospodarstva u 2019. objavljivala su nadležna ministarstva, općine, gradovi, veleposlanstva, gradske i regionalne razvojne agencije, ali i domaće i strane nevladine organizacije, priopćeno je iz agencije Briefing.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije