Novi projekt

M. T. Abraham Group ulaže u elektrane na obnovljive izvore energije

solarna
Pixsell
19.03.2022.
u 11:55

Aluminij Industrija Mostar zahtijeva ekonomičnu i pouzdanu opskrbu električnom energijom za svoj rad. U skladu s izrađenim strateškim planom razvoja, M. T. Abraham Group u kratkoročnom razdoblju intenzivno radi na nadogradnji ljevaonice, ponovnom pokretanju tvornice anoda i pogona elektrolize te izgradnji i pokretanju novih pogona u Aluminiju. Energetska tranzicija prema obnovljivim izvorima jedan je od prioriteta energetskog sektora u Europskoj uniji. M. T. Abraham Group daje snažnu potporu energetskoj tranziciji prema obnovljivim izvorima i niskougljičnoj električnoj energiji, kazali su nam iz ove kompanije koja iz dana u dan bilježi sve bolje rezultate, zapošljava radnike i probija se na zahtjevna svjetska tržišta. Stoga, a u cilju osiguranja daljnjeg proširenja obujma projekta i suradnje, M. T. Abraham Group planira ulagati u elektrane na obnovljive izvore energije, čime će osigurati stabilnu i pristupačnu opskrbu električnom energijom koja će zadovoljiti potrebe tvornice, a pritom ostati vjerna Aluminijevoj predanosti promicanju održivosti i ekološke svijesti te odgovornosti.

Aktivnosti u tijeku

Ovim projektom M. T. Abraham Group još jednom pokazuje kako je kompanija koja je usmjerena na nadopunjavanje različitih izvora energije - vjetra, sunca, vode i plina - što će doprinijeti većoj fleksibilnosti, stabilnosti i pouzdanosti elektroenergetskog sustava Bosne i Hercegovine EU/Europe, kazali su nam iz Aluminij Industrije. Podaci o broju sunčanih dana na području Hercegovine upućuju na značajne izvore sunčeve energije s iznimno povoljnim sezonskim rasporedom, što pruža priliku za učinkovito i dugoročno korištenje solarnih potencijala. S obzirom na prosječan broj sunčanih dana u Mostaru, više od 280, te dostupnost velikih otvorenih površina, realizacija solarnih fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne i toplinske energije predstavlja strategiju koju treba provoditi i ostvarivati. Korištenje solarne energije dovest će do uštede energije, kao i smanjenja emisija iz energije koja se proizvodi uporabom fosilnih goriva te onečišćenja okoliša prouzročenog njihovim izgaranjem. Aluminij je jedan od najvećih potrošača električne energije u BiH. Za postrojenje treba osigurati sigurnu i stabilnu opskrbu električnom energijom od 8760 sati godišnje. Ulaganjem u solarnu fotonaponsku elektranu Aluminij Industrija u sklopu M. T. Abraham Group zadovoljit će potrebe za električnom energijom ljevaonice, anoda i upravne zgrade. Solarna fotonaponska elektrana će proizvoditi više od 68.000 MWh godišnje, objasnili su nam. Aktivnosti ishođenja potrebnih dozvola i definiranja financijskog modela za financiranje izgradnje solarne fotonaponske elektrane već su u tijeku.

Certifikati i kvaliteta

Za ovaj će projekt M. T. Abraham Group, kako doznajemo, osigurati kapitalna ulaganja i sredstva za operativne troškove u iznosu većem od 63,000.000 KM. U manje od tri mjeseca od početka proizvodnje Aluminij Industrija certificirana je prema standardima ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 te je postala dio Aluminum Stewardship Initiative i European Aluminium. Dodatno, Aluminij poduzima europske korake i djeluje u skladu s Pariškim sporazumom te nastoji imati minimalan CO2 otisak. Kako bi bio u skladu s navedenim ugovorom, Aluminij posjeduje certifikat koji jamči da svaki MWh električne energije dolazi iz obnovljivog izvora energije. M. T. Abraham Group u potpunosti je predan kontinuiranom razvoju tehnologije i stalnom smanjenju emisije ugljika i održava ih na gotovo nultim razinama. Korištenjem recikliranog aluminija i isključivim oslanjanjem na obnovljive izvore energije, značajno doprinosi postizanju ovih ciljeva, a također pruža potporu ubrzanoj zelenoj i digitalnoj transformaciji Europe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije