INICIJATIVA Deklaracija o genocidu NDH, zaborav na genocid prije 25 godina

Lučić: SDS i čelnici su u više navrata osuđeni za genocid

Ivo Lučić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
07.09.2015.
u 06:30

Zastupnici oporbenog Saveza za promjene u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas će predložiti da se u dnevni red šeste posebne sjednice uvrsti Deklaracija o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima u Drugom svjetskom ratu, piše Večernji list. Najavio je to čelnik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić stavljajući to u kontekst očitog političkog rata koji vodi vladajuća koalicija i stranke oporbe oko preuzimanja vlasti, ali i očitog pokušaja promjene fokusa s događanja iz nedavne prošlosti.

Rat deklaracijama

“Iluzorno je pričati o karakteru stradanja Armenaca na početku i karakteru stradanja Bošnjaka na kraju 20. stoljeća, a da se pri tome u Narodnoj skupštini ne nađe deklaracija koja će tretirati stradanja Srba, posebno u kontekstu nove ekspanzije ustašizacije u Hrvatskoj”, rekao je Čavić novinarima u stanci sjednice Izvršnog odbora Glavnog odbora NDP-a. Ova inicijativa je stigla nakon što je koalicija SDA zatražila prihvaćanje deklaracije o srebreničkom genocidu, a SNSD Milorada Dodika o genocidu Turske nad Armencima. Stranke okupljene oko SDS-a bez potpore SNSD-ova saveza ne mogu ovu točku uvrstiti u dnevni red. Za povjesničara dr. sc. Ivu Lučića s Hrvatskog instituta za povijest najava Saveza za promjene je pokušaj manipuliranja i prikrivanja vlastitih “grijeha” iz ne tako davne prošlosti.

Suočavanje s istinom

“Riječ je o stranci, političkoj organizaciji pa na kraju krajeva i strani koju je međunarodni sud u više navrata osudio za genocid. Radi se, s druge strane, o inicijativi koja se podnosi u skupštini koja je nastala tako što je na njezinim dijelovima počinjen genocid. Mnogi od onih koji to čine imaju osobnu odgovornost u tim događajima, a oni koji ne snose krivnju imaju određenu odgovornost. Krajnje je neprimjereno da ti ljudi na tome mjestu pokazuju nedostatak empatije i bilo kakvog osjećaja odgovornosti, ali i nedostatak spremnosti za suočavanja s istinom o onome što je napravljeno u posljednjih 25 godina. Umjesto suočavanja s istinom i poteza koji bi vodili miru i razumijevanju, sve dublje ukapaju u prošlost na isti način kako je ta politika činila pola stoljeća u kojemu su stvari dijelili tako da su oni žrtve, a sav ostali svijet zločinac”, rekao je Lučić za “Večernjak”.

Ključne riječi

Komentara 1

DE
debelacija
21:09 07.09.2015.

cavko, ne igraj ulogu visoko-mislioca, a u stvari si obicni opancar!!! ljigo kokardaska!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?