Zastupnički dom

Lovrinović traži odgovornost Osmanovića za pismo o Pelješkom mostu

07.09.2017.
u 12:45

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović pitao je na današnjoj sjednici ministra civilnih poslova Adila Osmanovića na čemu je temeljio pravo da uputi pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću o pravnim smetnjama za izgradnju Pelješkog mosta, podsjećajući na institucije koje imaju nadležnost nad vanjskom politikom.

Ministar Osmanović na današnjoj sjednici kazao je da u tom pismu nije iznio stav Vijeća ministara što nije ni mogao, ali je dodao da ovo nije njegovo prvo pismo kojim se obraća kolegama iz regije i šire, objašnjavajući da Zakon o graničnoj kontroli precizira da su poslovi premjera, označavanja, obnove i održavanja graničnih oznaka na uređenoj državnoj granici u nadležnosti ovog ministarstva.

- Također, nadležno je i za pripremu dokumenata o državnoj granici. Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva civilnih poslova uspostavlja tijelo koje će zajedno nadležnim tijelima susjednih država obaviti poslove razgraničenja državne granice i obaviti pripreme za sklapanje međunarodnih ugovora o državnoj granici - pojasnio je Osmanović.

Stoga je uputio obavještenje susjednoj državi o tome da pitanje granice nije riješeno, dodajući da pismo nema težinu da bi o njemu trebalo raspravljati Vijeće ministara niti Predsjedništvo jer se radi o dobronamjernom obavještenju upućenom Butkoviću i Vladi Republike Hrvatske da postoje pravne smetnje.

- Pravo je pitanje na osnovu kojeg dokumenta Vlada Hrvatske iznosi stavove da ne postoje pravne smetnje, odnosno da je sve usuglašeno s BiH - zaključio je Osmanović.  

Lovrinović je nakon toga kazao da Osmanović govori o pravnim pitanjima, a nije ministar pravosuđa te je zatražio od predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da na sjednici Vijeća ministara raspravi o ovom pismu, ali i o odgovornosti ministra, no ako se to ne učini pokrenut će pitanje odgovornosti Osmanovića za nešto što, tvrdi Lovrinović, ministar nije mogao učiniti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije