Posavina

Lovci se brinu za balans u prirodi

06.10.2016.
u 11:00

U Posavskoj županiji djeluju i aktivno rade tri lovačke udruge (“Kuna” Domaljevac, “Sava” Orašje i “Fazan” Odžak), koje ukupno imaju oko 800 lovaca. Veliki je to potencijal ljudi koji se brinu za balans u prirodi koji je uvelike poremetila nezapamćena poplava iz 2014. kada je uništena priroda, a s njom i sva divljač. Da su posavski lovci i humanisti, brojni su primjeri kada su iz nabujale rijeke spašavali srne, ali vodena stihija bila je nadmoćnija, osobito na domaljevačkom području gdje je uništen ukupan potencijal. Zbog toga je LU “Kuna” Domaljevac već iduće godine uložio 20.000 KM u nabavu uzgojnih jedinki zeca i fazana.

- Sve što smo godinama gradili bilo je izgubljeno, no uspjeli smo obnoviti Lovački dom radom svojih članova. Također želim istaknuti svih 47 članica Lovačkog saveza Herceg Bosne koji su pomagali u obnovi svih triju lovačkih udruga u Posavskoj županiji, kaže nam predsjednik Lovačke udruge “Kuna” Domaljevac Joso Leovac. Ta posavska udruga ima oko 100 lovaca i ovih je dana, kao potvrdu svojeg domaćinskog odnosa prema lovištu, izvršila postavljanje novih panela za označavanje lovišta te pustila 220 fazana u lovište kao pripremu za predstojeću lovnu sezonu koja se otvara u nedjelju (9. 10). Divljač nabavljaju uglavnom svake godine, no od poplave ne love kako bi nadoknadili izgubljeni broj.

Domaljevačko lovište je ravničarskog tipa i pokriva površinu od oko 3220 hektara. Udruga okuplja ljude na osnovama prijateljstva, lovstva i druženja. Lovci “Kune” primjer su odlične organiziranosti i djelovanja. Redovito uplaćuju članarinu i podmiruju druge obveze koje određuje Skupština Lovačke udruge koja broji 33 zastupnika i Izvršni odbor od 11 članova. - O svim problemima otvoreno razgovaramo i jednoglasno donosimo odluke. Pokušavamo sve učiniti da obnovimo lovište s divljači. Kroz suradnju s Fazanerijom Posavina iz Posavske Mahale (Odžak) te dijelom iz Doboja (LU “Fazan” Doboj) nabavili smo 22 jedinki divljeg zeca i pustili ih u lovište jer je ta populacija nestala u cijelosti u poplavama 2014. i još uvijek nismo vratili prijašnji broj kada je u lovištu bilo oko 200 divljih zečeva. Kako ne lovimo, radimo i na edukaciji, osobito na upozorenjima na opasnost od minskih polja u Posavini, kaže predsjednik Leovac.

Uz redovit rad u lovištu, članovi udruge ekološki su osviješteni, brinu se o izgledu lovišta bez deponija, organiziraju natjecanja u lovnom streljaštvu i gađanju glinenih golubova, a pokazali su se i vrsnim majstorima u spravljanju posebne posavske delicije - čorbanca. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije