ČORDAŠ:

Ljudima kojima se obnove domovi potrebno osigurati izvore prihoda

08.05.2017.
u 17:45

„Ljudima kojima se obnove domovi, neophodno je osigurati izvore prihoda i uvjete da u tim kućama dostojno žive od svog rada. Upravo iz tog razloga Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske, u okviru Programa rješavanja problema raseljenih, povratnika i izbjeglica za 2017. godinu, osiguralo je 60.000 KM za pružanje podrške Projektu ‘Integrirana podrška raseljenim osobama i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji’“, rekao je danas ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš, nakon sastanka s predstavnikom CRS-a za BiH (CRS – Catholic Relief Services) Markom D’Silvom (Marc D’Silva), javlja Hrvatski Medijski Servis.

Povod sastanku bilo je potpisivanje Ugovora o udruživanju sredstava Ministarstva i CRS-a za spomenuti Projekat, koji predstavlja projekat podrške Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja (RSP), odnosno kroz koji će biti osigurani uvjeti za održivost povratka ljudima kojima kroz RSP budu osigurana stambena rješenja.

Ministar Čordaš upoznao je predstavnika CRS-a D’Silvu o realizaciji zajedničkih projekata koje Ministarstvo implementira, naglasivši da će kroz četiri projekta – Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP), Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja (CEB 2), Projekat obnove stambenih jedinica za raseljene osobe u Bosni i Hercegovini (SAF) i Projekat rekonstrukcije stambenog fonda OPEC, Ministarstvo implementirati 80 milijuna konvertibilnih maraka na prostoru Republike Srpske i FBiH, zahvaljujući kojima će do kraja 2018. godine biti izgrađeno preko 2000 stambenih jedinica.

Posebna pažnja posvećena je Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja zbog njegovog obima, ali i činjenice da je on jedini od četiri projekta koji se financira iz donatorskih sredstava, dok se u preostala tri radi o kreditnim zaduženjima.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima na pripremi nacrta Zakona o socijalnom stanovanju, koji je naročito značajan za realizaciju Potprojekta BH3 Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, te Projekta CEB 2, jer će u okviru ovih projekata biti izgrađen veliki broj stambenih jedinica koje će biti korištene po principu neprofitnog socijalnog stanovanja.

Predstavnik D’Silva izrazio je spremnost CRS-a da pruži podršku Vladi Republike Srpske u pripremi nacrta ovog zakona.

D’Silva je ministra Čordaša upoznao i o realizaciji projekta „PRO-budućnost“ koji CRS implementira, a koji ima za cilj izgradnju povjerenja među građanima i građankama svih nacionalnosti u BiH, te poboljšanje kvaliteta života.

Zaključeno je da je dosadašnja suradnja Ministarstva i CRS-a, odnosno projekti koji su realizirani zahvaljujući udruživanju sredstava, imala jako dobre rezultate na terenu, te da ga treba nastaviti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije