Obitelj Tokić

Ljudi velikog srca: Ova obitelj uz troje biološke djece ima i troje udomljene

RTL
01.05.2022.
u 17:34

Kuća Tokića je postala privremeni dom brojnim mališanima kojima je hitno trebalo stabilno obiteljsko okruženje. Sa svom djecom koja su bila kod njih, obitelj i dalje održava kontakt

U daruvarskoj obitelji Tokić uvijek je gužva, no to nikome ne smeta. Mjesta ima za sve, iako su, kažu Vlatka i Igor, kapaciteti popunjeni. Kod njih je trenutno troje udomljene djece, a imaju i troje biološke. Nerazdvojna braća Demir (5) i Emir (6) kod Tokića su godinu dana i "zaduženi" su za dobro raspoloženje. Vrckavi, komunikativni i šarmantni, zaraznog osmijeha i velikih smeđih očiju iz kojih frca nestašluk, istog su mi se trena uvukli pod kožu.

Emir nam se, čim smo ušli u kuću, prošavši kroz dvorište puno igračaka i kraj ziplinea za djecu koji me oduševio, pohvalio da ide na mažoretkinje pa izveo točku sa štapom, Petra je skuhala čaj, dok je Demira više zanimao snimatelj i njegova oprema pa ga je o svemu, sve ispitao iako ga vidi prvi put u životu. Mjesta sramu kod ovih mališana nema, piše Žena.hr. 

Petra je mlada djevojka koja je već šest godina kod Tokića i kažu, smatraju je svojim djetetom. Pohađa srednju kuharsku školu i želi biti slastičarka. Sjajno se slaže s Enom koja ide u četvrti razred. Ona je tiha i sramežljiva, barem dok su nepoznati gosti s kamerom u kući. I mi bismo bili na njenom mjestu. Ena ima dva brata, Tea koji je sedmi razred i potpuno je posvećen svom youtube kanalu Kuhamo s Teom gdje objavljuje recepte te simpatičnog sedmogodišnjeg Natka. 

Dnevno se u ovoj obitelji popiju dvije litre mlijeka jer maleni trebaju narasti, na stolu su često kolači koje priprema mama Vlatka, a i nas su dočekali dunavski valovi. Najpopularnije jelo kod Tokića je bolonjez, djeca ga obožavaju.

Vlatka je po struci knjižničarka, a nedavno je postala ravnateljica područne škole. Posao traži puno njezine energije i posvećenosti pa brigu o djeci trenutno u većoj mjeri preuzima Igor koji je viši fizioterapeut te radi na pola radnog vremena kao asistent osobi s cerebralnom paralizom. Vlatka kaže kako bez supruga ništa od ovoga ne bi bilo moguće. 

Foto: RTL

"Moram ga jako pohvaliti jer on u biti ovdje odradi lavovski dio posla", iskreno će Vlatka.

Udomiteljska priča ovog skladnog bračnog para počela je dok su bili na fakultetu. Zbog zdravstvenih razloga Vlatka je mislila da neće moći ostati trudna pa su ona i Igor planirali posvojiti dijete. U međuvremenu je rodila Tea, no htjeli su još jedno dijete i odlučili provesti u djelo plan koji je već postojao. S obzirom da je proces posvajanja dugotrajan i vrlo kompliciran, predomislili su se i udomili ga. Potom su se rodili Ena i Natko, a kuća Tokića postala privremeni dom brojnim mališanima kojima je hitno trebalo stabilno obiteljsko okruženje. Sa svom djecom koja su bila kod njih, obitelj i dalje održava kontakt.

U početku im je bilo jako teško rastati se od djece kojoj su pružili dom, no s vremenom su naučili koja je njihova uloga u cijelom procesu i danas ponosno za sebe kažu: "Mi smo udomitelji i najsretniji smo kada djeca pronađu svoju obitelj. Što se kraće zadrže kod nas, to je i za njih i za nas psihički puno lakše i zdravije".

U videu OVDJE pogledajte kako izgleda svakodnevica kod Tokića, s kojim se problemima susreću udomitelji, ali i što im pričinjava radost te zbog čega sve skupa ima smisla, a toga je, kad se crta podvuče, ipak puno, puno više. Sve one koji razmišljaju o udomiteljstvu, Igor i Vlatka ohrabruju da otvore svoja vrata djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koje je toliko puno, da ne možemo ni zamisliti. A udomitelja, pak, jako malo. Toliko malo da, dodaju Tokići, svatko tko ima slobodan krevet, može dobiti dijete.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?