Uređenje

Ljubuški sve ljepši, dobio je i još jedan kružni tok

13.10.2016.
u 10:00

Ovog proljeća i ljeta puno toga napravilo se u Ljubuškom. Slika grada je uljepšana, no to nije sve. Bit će još ljepša sljedećih dana kad se završe radovi koji su u tijeku, kao i oni koji će uskoro početi. Prvo je obnovljena Ulica fra Lovre Šitovića, bivša Ulica fra Matije Divkovića, koja polazi od skretanja iz Ulice hercega Stjepana Kosače, ide niz tzv. Kolobarinu stranu sve do hotela Bigeste, gdje se spaja s glavnom ljubuškom ulicom - Ulicom hrvatskih branitelja, donedavno Zrinsko-frankopanskom. Odmah potom prešlo se na uređenje Vukovarske ulice koja počinje od Ulice fra Lovre Šitovića i završava novim kružnim tokom na križanju s Ulicom Petra Barbarića, pokraj zgrade u kojoj su PP Ljubuški, Gradska vijećnica i Knjižnica. - Te dvije ulice bile se u lošem stanju, a sada je sve drukčije. Uradili smo nogostupe, postavili kocku, uredili drvorede i travnjake, asfaltirali kolnike, preuredili uličnu rasvjetu. Na kraju Vukovarske ulice izgradili smo novi kružni tok, prema njemu smo napravili novi izlaz s parkirališta, proširena je i ulica prema zgradi Općine poviše PP Ljubuški. Pokazalo se dosad da je novi kružni tok funkcionalan, nema zastoja, promet je bolji nego što je bio. U Vukovarskoj ulici promijenjen je režim prometa, bila je jednosmjerna, a sada je dvosmjerna, čime smo djelomično rasteretili glavnu gradsku ulicu - Ulicu hrvatskih branitelja. Izvođač je bilo poduzeće Putovi Grude, a nadzor je vršio Građevinski fakultet iz Mostara. Ukupna vrijednost radova je oko 350.000 KM, a sredstva je dala Općina iz svog proračuna. Dok su trajali radovi, bila je gužva i preusmjeravanje prometa, građani su negodovali, međutim, sada su njihove reakcije jako pozitivne, objašnjava Stanko Musa, savjetnik općinskog načelnika za gospodarski razvoj.

Dobivene su nove zelene površine, ulična rasvjeta je jača, sigurnost građana u prometu je veća. No, još će se raditi na obogaćivanju zelenila u gradu. - U ovoj godini, točnije tijekom jeseni, zasadit ćemo i popuniti mjesta u središnjem dijelu gradu gdje god nedostaje neko drvo. S rasadnikom u Bosanskom Grahovu dogovorili smo sadnice i za grad i za obilaznicu. Dobili smo dobre cijene, oko 30 KM po sadnici, u što spada i prijevoz, sadnja i treset za sadnice, a na nama je iskopati rupe i pripremiti zemlju. Još ćemo se dogovoriti o vrsti drveća, moguće da će to biti javor, breza ili neka druga, a sadnju ćemo raditi potkraj ovog mjeseca, kaže Musa. Međutim, kad je riječ o trenutačnim radovima, tu nije kraj. Uređuje se i istočni dio grada, točnije ljubuška obilaznica, radovi se privode kraju, a u ovom mjesecu počet će obnova dijela Ulice IV. brigade HVO-a Stjepana Radića, od zgrade županijskih ministarstava, MUP-a i financija, do zgrade Općine, odnosno Trga dr. Franje Tuđmana. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije