dodjela stipendija

Ljubuški daje 40 tisuća maraka za potporu studentima deficitarnih zanimanja

ljubuski.ba
18.09.2019.
u 17:41

Dodatnih 50 bodova će se dodijeliti studentima elektrotehnike, računarstva, informacijskih tehnologija, strojarstva, prehrambeno-tehnološkog fakulteta, medicine, arhitekture, građevine, fakulteta glazbenih umjetnosti i drugo

Grad Ljubuški odlučio je podržati studente deficitarnih zanimanja tako što će im pri dodjeli studentskih stipendija biti dodijeljeni dodatni bodovi ako studiraju na nekom od fakulteta ili smjerova koji spadaju pod ovu kategoriju.

Odluku su iz Grada objavili putem Nacrta odluke o deficitarnim zanimanjima, a o Nacrtu će biti provedena i javna rasprava, pa će se tako dodatnih 50 bodova dodijeliti studentima elektrotehnike, računarstva, informacijskih tehnologija, strojarstva, prehrambeno-tehnološkog fakulteta, medicine, arhitekture, građevine, fakulteta glazbenih umjetnosti (instrumentalni smjerovi) i drugo.

Studenti će tako lakše ostvariti potporu iz ovog grada ako odaberu neke od ovih fakulteta ili smjerova, a popis svih fakulteta dostupan je na službenim internetskim stranicama grada Ljubuškog.

Po riječima gradonačelnika Ljubuškog Nevenka Barbarića, ovo je odlučeno s obzirom na to da je dosadašnja praksa bila da je najvažniji kriterij imovinsko stanje, a to se nije moglo regulirati jer je velik broj studenata prikazivao kako im roditelji nemaju primanja pa su ove godine uvedeni i drugi kriteriji.

"Odluka je sada na vijeću, a postoji i rok do kojeg se pojedini studenti mogu žaliti. Ukupan iznos za potporu studenata iznosi 40 tisuća maraka, a još će se vidjeti hoće li se taj iznos rasporediti na 40 studenta po tisuću maraka ili će veći broj studenata dobiti manje novca", kazao je Barbarić.

Grad je utvrdio i druge kriterije koji će biti korišteni pri odlukama o dodjeli stipendija, a kako su istaknuli, djeca poginulih branitelja, stopostotni invalidi, korisnici socijalne pomoći te studenti čiji su roditelji ili jedan od roditelja stopostotni invalidi bit će izuzeti iz ovih kriterija.

Osim deficitarnih zanimanja, studentske potpore dodjeljuju se na temelju uspjeha u prethodnoj fakultetskoj godini, završenoj godini fakulteta, teškoj bolesti ili invalidnosti studenta ili člana obitelji studenta, za studente bez roditelja, a nizak obiteljski standard i broj ostale djece iz obitelji također je jedan od kriterija dodjele studentske potpore.

Bodovanje i ostali detalji ovog Nacrta dostupni su na službenim internetskim stranicama Grada Ljubuškog.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije