Copernicus Služba za klimatske promjene

Ljeto prošle godine bilo najtoplije zabilježeno u Europi

temperature
23.04.2022.
u 08:59

Ljetne mjesece obilježili su "teški i dugotrajni toplinski valovi" koji su zabilježili brojne nove temperaturne rekorde, uključujući neviđenih 48,8 C izmjereno na Siciliji prošlog kolovoza

Znanstvenici kažu da je prošlo ljeto bilo najtoplije ljeto zabilježeno u Europi, s temperaturama za jedan stupanj Celzijausa višim od prosjeka u prethodna tri desetljeća.

Izvještaj koji je objavila Copernicus Služba za klimatske promjene Europske unije pokazao je da, iako je proljeće 2021. bilo hladnije od prosjeka, ljetne mjesece obilježili su "teški i dugotrajni toplinski valovi" koji su zabilježili brojne nove temperaturne rekorde, uključujući neviđenih 48,8 C izmjereno na Siciliji prošlog kolovoza, prenosi AP.

Dugotrajne visoke temperature pridonijele su šumskim požarima poput onih u Sibiru, Grčkoj i Turskoj prošle godine, a stručnjaci kažu da se povećala i mogućnost obilnih padalina koje su dovele do smrtonosnih poplava u Belgiji i Njemačkoj prošlog srpnja, prenosi Fena.

Temperature površine mora prošle su godine bile više nego ikad od 1992. u istočnom Sredozemnom moru i dijelovima Baltičkog mora, gdje se živa tijekom ljetnih mjeseci povećala za više od 5 stupnjeva iznad prosjeka.

Godišnje brzine vjetra u dijelovima zapadne i srednje Europe bile su među najnižima od 1979. godine, objavila je Copernicus Služba za klimatske promjene. To je dovelo do smanjenja procijenjenog potencijala za energiju vjetra, jednog od glavnih izvora obnovljive energije na koji se europske zemlje oslanjaju kako bi smanjile emisije stakleničkih plinova iz proizvodnje električne energije.

Nalazi agencije temelje se na zemaljskim meteorološkim stanicama i satelitskim promatranjima koja datiraju iz 1950. godine.

Globalno, ovaj izvještaj je pokazao da je 2021. rangirana između sedme i pete najtoplije godine ikada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?