Prirodni napici

Ljekoviti sokovi koji će vam pomoći u borbi protiv bubrežnih kamenaca

15.08.2022.
u 18:42

Postoje neki prirodni napici koji mogu pomoći u razgradnji bubrežnih kamenaca, njihovu izlučivanju iz tijela, prevenciji budućih kamenaca te očuvanju zdravlja bubrega općenito.

 

Ipak, budući da neki od njih mogu biti u interakciji s lijekovima, posavjetujte se s liječnikom prije nego što počnete redovito piti ove kućne pripravke kako biste bili sigurni da u vašem slučaju neće imati nuspojava, već samo pozitivne učinke.

Sok od bosiljka

Bosiljak sadrži octenu kiselinu koja pomaže u razgradnji bubrežnih kamenaca i smanjenju boli koju uzrokuju. Uz to obiluje nutrijentima i tradicionalno se koristi za probavne i upalne probleme. U soku od bosiljka ima antioksidansa i protuupalnih agensa koji mogu pomoći u očuvanju zdravlja bubrega. Od svježih ili sušenih listova bosiljka možete napraviti čaj te piti nekoliko šalica dnevno, a možete i dodati svježi bosiljak u smoothieje. Ne koristite ovaj sok duže od šest tjedana jer prekomjerna konzumacija može imati neželjene nuspojave poput snižene razine šećera u krvi, sniženog krvnog tlaka te pojačanog krvarenja, piše Živim.hr.

Jabučni ocat

Također sadrži octenu kiselinu koja pomaže u razgradnji i “ispiranju” kamenaca, no jabučni ocat može i ublažiti bolove uzrokovane kamencima. Neka su istraživanja pokazala da može pomoći i u prevenciji bubrežnih kamenaca. Pomiješajte dvije jušne žlice jabučnog octa sa 180200 ml vode i to pijte tijekom dana. Dnevno ne smijete popiti više od 200 ml ove mješavine, a možete je koristiti i za začinjanje salate. U većim količinama jabučni ocat može uzrokovati smanjenje razine kalija u organizmu i razvoj osteoporoze. Ovu metodu ne bi smjele primjenjivati osobe koje uzimaju inzulin, diuretike i digoksin.

Sok od šipka

Sok od šipka stoljećima se koristi za poboljšanje bubrežne funkcije, a pomaže u ispiranju kamenaca i toksina iz organizma. Obiluje antioksidansima koji pomažu u očuvanju zdravlja bubrega te može pomoći u prevenciji bubrežnih kamenaca. Također snižava razinu kiselosti mokraće, a niža razina kiselosti smanjuje i rizik za nastanak bubrežnih kamenaca u budućnosti. S obzirom da ovaj sok ima interakcije s nekim lijekovima, primjerice lijekovima za krvni tlak, posavjetujte se s liječnikom prije uzimanja.

Sok od celera

Sok od celera čisti toksine koji pridonose stvaranju bubrežnih kamenaca te pospješuje mokrenje, a time i olakšava izlučivanje sitnijih kamenaca. U blenderu pomiješajte jednu ili više stapki celera s vodom te sok pijte tijekom dana. Ovaj sok nemojte piti ako imate poremećaj zgrušavanja krvi, niski krvni tlak ili zakazanu operaciju.

Sok od korijena maslačka

Korijen maslačka djeluje kao tonik za bubrege koji potiče proizvodnju žuči, a smatra se da to pomaže u izlučivanju otpadnih tvari, povećava izlučivanje mokraće i poboljšava probavu. Jedno je istraživanje pokazalo da je maslačak učinkovit u prevenciji bubrežnih kamenaca. Možete napraviti svježi sok od korijena maslačka ili kupiti gotov čaj. Radite li svježi sok, dodajte u njega malo kore od naranče, jabuku i đumbir kako bi okus bio ugodniji za piće. Popijte tri do četiri čaše dnevno. Ne pijte ovaj sok ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, antacide, antibiotike, litij ili diuretike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije