Problem u nabavi

Ljekarne u Mostaru bez cjepiva protiv tetanusa

17.02.2017.
u 10:00

Ako vam treba cjepivo protiv tetanusa u Mostaru, naći ćete se u velikim problemima. Naime, u mostarskim ljekarnama već neko vrijeme se ne može naći cjepivo protiv tetanusa. Kako su nam jučer rekli u Gradskoj ljekarni Mostar, već neko vrijeme imaju problema s nabavom ovoga cjepiva, a ti problemi još uvijek nisu riješeni. - Potražnje ima, ali mi pokušavamo riješiti probleme koje imamo s dobavljačima. Nadamo se kako će određene nesuglasice glede ovoga uskoro biti riješene te kako ćemo ovo cjepivo imati na stanju - rekli su nam u mostarskoj Gradskoj ljekarni, piše Večernji list BiH. Iz SKB-a Mostar doznajemo kako se skoro svakodnevno javljaju pacijenti kojima je ovo cjepivo potrebno. - Pacijenti svakodnevno dolaze i traže pomoć zbog zadobivenih ozljeda, ali kada dođemo do toga da im treba cjepivo protiv tetanusa, tu se pojavljuje problem. Prije nekoliko dana imali smo pet pacijenata u razdoblju od 24 sata kojima je trebalo ovo cjepivo. Nisu ga mogli naći, tako da je njihova rodbina išla i do Sarajeva i Tomislavgrada kako bi kupila ovaj preparat. Nadamo se kako će problem s nabavom ovog cjepiva uskoro biti riješen - rekli su nam u SKB Mostar.

Dobavljači ističu kako je problem u tome što cjepivo ima relativno kratak rok trajanja, tako da se većina ljekarni teško odlučuje na kupnju jer ne znaju hoće li u konačnici proizvod stići do korisnika, piše Večernji list BiH. Ipak, sudeći prema podacima koje smo dobili, cjepivo je traženo i ne bi trebalo biti bojazni hoće li u konačnici biti prodano. Ovo cjepivo pomaže u zaštiti od tetanusa, potičući u organizmu tvorbu protutijela koja pružaju zaštitu od oboljenja koje uzrokuje toksin (otrov) bakterije Clostridium tetani. Ova bakterija ulazi u tijelo preko posjekotina, ogrebotina, ubodnih rana i drugih ozljeda kože (rana). Rane koje su osobito podložne infekciji tetanusom su opekline, otvoreni prijelomi, duboke rane i prljave rane (prašina, zemlja i slično).

Bakterija proizvodi toksin koji uzrokuje bolno grčenje i ukočenost mišića što dovodi do poteškoća u disanju i mogućeg gušenja. Cjepivo se mora primiti u roku od 24 sata od nastanka ozljede, u protivnom nema jamstava da će cjepivo biti djelotvorno. U svakom slučaju, Mostar bi morao imati određene zalihe ovoga cjepiva jer bi u protivnom ljudi kojima je potrebno mogli imati ozbiljne zdravstvene probleme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?