u dolini Neretve

Lijepa jesen produžila branje kraljice voća

19.11.2015.
u 06:45

Na Veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine kilogram jabuka se trenutačno cijeni od 60 feninga pa do rijetko 1,4 marke

Lijepa jesen (pr)odužila je berbu jabuka na čapljinskom području. U nasadima tvrtke Dominant u Nerezima kampanja bi trebala završiti do kraja tjedna. Kao i kod ostalih većih plantažera jabuka s čapljinskog područja, plasman obilnog roda ne ide baš jednostavno. Jasno, povoljne klimatske prilike tijekom godine pogodovale su obilnom urodu kraljice voća, što se vidi i po cijenama na Veletržnici u Tasovčićima gdje se jabuka trenutačno cijeni od 60 feninga, pa do rijetko 1,4 marke.

- Privodimo kraju berbu, ostala je još najatraktivnija sorta pink lady, nadam se da će i to biti gotovo za dan dva, odnosno prije pogoršanja vremena koje se najavljuje, ističe Kata Jozanović, tehnolog ovog čapljinskog plantažera koji pod jabukama ima dvadesetak hektara. Tvrtka Agroherc s pedesetak hektara voćnjaka planira posao završiti do kraja mjeseca. - Lijepo vrijeme pogodovalo je rastu i razvoju jabuka, ističe Željko Prce, tehnički direktor tvrtke i dodaje: - Godina je dobro rodila pa nastojimo s ritmom berbe uskladiti plasman. Ne ide to uvijek po našim željama pa će se tako i berba malo odužiti. U cjelini, ova godina će se pamtiti po obilnijem urodu koji se dijelom odrazio i na kvalitetu, plodovi su nešto sitniji. Zanimljivo je da se neuobičajeno razdoblje toplog i sunčanog vremena neizravno odrazilo i na boje plodova. Kako s jabuka list još nije opao, plodovi najatraktivnije sorte pink lady, još u potpunosti nisu dobili karakterističnu crvenu boju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije