potraga na Googleu

Liječnik objasnio zašto radije tražimo pomoć na internetu nego u ambulanti

doktor
10.11.2019.
u 10:26

Možda je iznenađenje, ali upala pluća je "najtraženiji" pojam na Googleu kad je u pitanju zdravlje, pa mjesečno savjet za to stanje potraži oko 2,24 milijuna ljudi

Svatko od nas barem jednom je potražio rješenje za svoje probleme na Googleu, a prema statistikama s interneta, svakodnevno milijun ljudi pretražuje pojmove poput depresije, upale pluća i dijabetesa.

Možda je iznenađenje, ali upala pluća je "najtraženiji" pojam na Googleu kad je u pitanju zdravlje, pa mjesečno savjet za to stanje potraži oko 2,24 milijuna ljudi, stoji u rezultatima istraživanja provedenog od strane portala Treated.com.

Na drugom mjestu je depresija, a slijede dijabetes i anksioznost. 

Dr. Daniel Atkinson smatra kako taj novi trend dovodi pacijente u "psihološku zamku", stvarajući nepotrebnu anksioznost te ih sprečava da posjete pravog liječnika.

- Anksioznost nije ništa novo, ali Internet i jednostavno posezanje za medicinskim informacijama je, bez dvojbe, učinio problem još većim posljednjih godina - smatra Atkinson, glavni liječnik na Treated.com

On pojašanjava kako je potrebno samo jedno općenito mišljenje da bi se čovjeku u glavu usadila ideja i pojačala anksioznost.

Atkinson ipak priznaje kako je dobro što za neke stvari imamo potrebne informacije na dohvat ruke:

- Pacijentima će to pomoći da se informiraju o svom problemu – što je i kome se za pomoć treba obratiti. No, ipak se najčešće događa da pacijenti ostanu u panici jer su stvorili negativnu sliku zbog površnih informacija. U nekim slučajevima dogodi se određena psihološka zamka gdje je osoba zbunjena zbog dva različita navoda. Prvi – da je simptom znak neke ozbiljne bolesti, zbog čega se osoba boji obratiti liječniku za pravu dijagnozu, ili pak drugi gdje osoba pomisli kako je ipak sve pretjerano i da su simptomi nevažni te uopće ne potraži mišljenje liječnika - tvrdi Atkinson, prenosi Faktor.

Vjeruje se kako je mnogo razloga, no liječnik smatra da su najvažnija dva:

- Pacijent može osjećati sram zbog oduzimanja vremena liječniku ako se ispostavi da nije ništa. Drugi je razlog jednostavnost – pacijentu se ne da trošiti vrijeme na razgovor sa sestrom pa liječnikom - zaključuje dr. Atkinson te napominje kako liječnici ne gledaju na vaš posjet kao na gubitak vremena, čak i ako se utvrdi da ste zdravi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?