U JEKU PANDEMIJE

LIJEČNICI UPUTILI OZBILJAN APEL SVIM GRAĐANIMA

lijecnici
25.07.2020.
u 16:10

Hrvatska liječnička komora uputila je apel svim građanima u kojemu kaže kako širenje epidemije nije moguće zaustaviti do dolaska cjepila ili lijeka te da je od izrazite važnosti da se svi pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Apel liječničke komore prenosimo u cijelosti:

"Poštovani sugrađani i sugrađanke,

COVID-19 je visoko zarazna bolest izazvana novim koronavirusom koji se izuzetno lagano kapljično prenosi. Širenje epidemije nije moguće u cijelosti zaustaviti sve do pronalaska cjepiva ili lijeka, ali se epidemiološkim mjerama ona može držati pod kontrolom. Mi, hrvatski liječnici, pozivamo vas da se dosljedno i disciplinirano pridržavate javnozdravstvenih mjera.

Provođenjem mjera za sprječavanje prijenosa virusa značajno ograničavamo i usporavamo širenje epidemije, izravno smanjujemo broj novozaraženih te izbjegavamo moguće urušavanje zdravstvenog sustava. Poštujmo propisane mjere, zaštitimo od zaraze sami sebe, članove naših obitelji, naše prijatelje, kolege i sve druge građane.

Smanjite rizik zaraze za sebe i svoju obitelj:

- Držite fizički razmak od drugih ljudi (izuzetak su vaši ukućani) od minimalno metar i pol i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Razmak značajno smanjuje rizik prijenosa virusa.

- Pravilno nosite maske za lice uvijek u zatvorenim prostorima gdje je prisutno više ljudi. Maske moraju pokrivati i nos i usta i dobro prianjati uz lice. Prije stavljanja i nakon skidanja maske operite ruke. Maske nas međusobno štite, a nisu štetne za naše zdravlje. Znamo o čemu govorimo. Mi liječnici naime svakodnevno godinama na poslu nosimo maske i ne osjećamo zbog toga nikakve štetne posljedice.

- Što češće perite ruke tekućim sapunom i vodom barem 20 sekundi. Sapun razara virus. Ako u nekom trenutku ne možete oprati ruke sapunom i vodom, nanesite na ruke dezinfekcijsko sredstvo koje uništava virus. Virus se može prenijeti dodirivanjem usta, nosa ili oka nakon dodirivanja površina i predmeta na koje su pale zagađene kapljice.


- Ne rukujte se i ne grlite s ljudima s kojima ne živite u zajedničkom domaćinstvu. Nemojte olakšavati virusu da se ubrzano širi na veći broj ljudi.

- Izbjegavajte veća okupljanja ljudi. Takva okupljanja potencijalna su nova žarišta zaraze virusom.

- Mi, liječnici smo ovdje zbog vas i za vas. Molimo vas, pomozite nam u borbi za vaše i naše zdravlje.

- Držite razmak, nosite maske, perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja.

Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera držat ćemo epidemiju pod kontrolom.

Ovu bitku za zdravlje naše nacije možemo dobiti samo zajedno!"

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije