utjecaj virusa na organizam

Liječnici upozoravaju: Virus utječe na menstrualni ciklus

stomak, bol
shutterstock
28.04.2021.
u 11:12

Korona virus dovodi i do poremećaja menstrualnog ciklusa, uvjerili su se i ginekolozi, koji za Kurir naglašavaju kako se sve veći broj žena nakon preležane infekcije žale na menstrualne probleme. Liječnici upozoravaju da im zbog toga mogu biti ugrožene šanse za roditeljstvo te ženama koje planiraju potomstvo savjetuju cijepljenje kao zaštitu od ove bolesti.

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović iz ginekološko-akušerske klinike “Narodni front” potvrdila je iskustva liječnika da je od početka pandemije povećan broj pacijentica koje se javljaju zbog poremećaja menstrualnog ciklusa.

– Kod jednog broja pacijentica u reproduktivnom razdoblju može doći do kašnjenja, pa čak i izostanka menstrualnog ciklusa kao posljedica ove infekcije, dok kod drugih pacijentica ciklus može biti na vrijeme, ali može postojati pojačan obim menstrualnog krvarenja ili ciklus može biti oskudniji, a duže trajati.  Zapravo, često poremećaje ciklusa imamo kod težih virusnih infekcija – rekla je ona, prenosi Srpskainfo. 

Dodaje kako infekcija covidom sustavno utječe na organizam žena, ugrožava njihovo fizičko stanje, ali i posljedično, zbog stresa uslijed straha i neizvjesnosti od ove pandemije koja traje već duže od godinu dana, utječe na opće mentalno zdravlje. Ističe i da sve što utječe na lučenje hormona može imati utjecaj i na poremećaj ciklusa, a dok taj poremećaj traje, ugrožena je i mogućnost dobivanja potomstva.

– Ovi poremećaji najčešće mogu samo u kratkom razdoblju utjecati negativno na reproduktivnu funkciju, ali se regularan ciklus brzo uspostavlja čim se žena oporavi od infekcije, a samim tim se vraća i plodnost kod najvećeg broja žena – rekla je ona i dala savet ženama koje planiraju potomstvo.

– Moja preporuka je da se cijepe sve žene i parovi koji žele potomstvo da im se u trudnoći, porođaju ili u razdoblju dojenja ne bi stvari komplicirale i ugrozile ne samo reprodukciju nego i opće zdravlje – zaključila je dr. Mitrović Jovanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije