Goran Opsenica

Liječnici trebaju odlučiti hoće li raditi privatno ili u javnim bolnicama

10.12.2017.
u 09:00

Zahtjevi sindikata zdravstvenih djelatnika za povećanje plaća povukli su za sobom i pitanje rada zdravstvenih djelatnika u javnim institucijama i privatnim praksama. Pojedinci provode gotovo cijelo radno vrijeme u svojim privatnim zdravstvenim ustanovama, a ipak se vode kao da rade u državnim bolnicama. Hoće li se to mijenjati i kakav je stav politike, pitali smo ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a dr. sc. Gorana Opsenicu.

Što trenutačno kaže zakon za rad zdravstvenih djelatnika u javnim bolnicama i privatnim praksama?

- Prema sadašnjim zakonskim odredbama, zdravstveni djelatnik zaposlen u zdravstvenoj ustanovi u stalnom radnom odnosu može, uz prethodnu suglasnost poslodavca i mišljenje Liječničke komore, obavljati poslove svoje struke samo dopunskim radom, ali ne dulje od jedne trećine punoga radnog vremena.

Kakav je stav vaših kolega iz zdravstva?

- Podijeljena su mišljenja o naprijed navedenom, od toga da liječnici uglavnom smatraju kako treba dopustiti rad i u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama preko dopunskog rada, opravdavajući to smanjenjem listi čekanja te omogućavanjem dodatne zarade, a s druge strane, korisnici zdravstvenih usluga smatraju kako upravo postojanje dugih listi čekanja u javnim zdravstvenim ustanovama izravno ide “na ruku” privatnim zdravstvenim ustanovama, kamo se često usmjerava pacijente.

Cijeli razgovor čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije