mnogi o tome ne razmišljaju

Liječnica otkriva: Ove dijelove tijela ne perete dovoljno!

11.04.2024.
u 07:54

Zaboravljate li ih i vi?

Izribate li uvijek cijelo tijelo kad se tuširate? Možda ste u žurbi i pokušavate se osvježiti što je brže moguće ili se možda fokusirate samo na nekoliko ključnih područja nakon vježbanja u teretani. Međutim, prema dr. Jen Caudle, prečesto preskakanje temeljitog tuširanja može utjecati na vaše zdravlje. Obiteljska liječnica sa sjedištem u SAD-u podijelila je dva videa na TikToku s detaljima o dijelovima tijela koje ne peremo dovoljno, prikupivši više od 2,5 milijuna pregleda za svoje savjete o higijeni, piše Metro.

U prvom isječku dr. Jen naglašava važnost čišćenja pupka i iza ušiju, savjetujući da se podsjetite da to učinite trljanjem uha i njušenjem prsta. "Ako ima grozan miris, niste to oprali nedavno", rekla je.

"Vaš pupak je pomalo mračno mjesto gdje vlaga može uzrokovati nakupljanje bakterija. Mjesto iza ušiju također treba biti na popisu, jer lojne žlijezde skupljaju znoj i ispuštaju sebum, uzrokujući nakupljanje prljavštine", kaže Abbas Kanani, farmaceut u Chemist Clicku. Zatim je dr. Jen prozvala nokte potencijalnim središtima bakterija, rekavši: "Puno prljavštine ostane zarobljeno ispod naših noktiju. Ne razmišljamo često o tome. Nokti mogu sadržavati i širiti infekcije kao što su pinwormi i bakterije koje mogu uzrokovati proljev i povraćanje, pa ih vrijedi redovito dobro čistiti."

Noge su bile sljedeće koje su privukle pažnju dr. Jen, ponavljajući stari meme na Twitteru o tome kako ih mnogi često propuštaju. "Želim da zapravo operete noge. Ne govorim o tome da vam sapun teče niz noge pod tušem, govorim o pranju", rekla je zdravstvena stručnjakinja.

Naposljetku, ona tvrdi da su nožni prsti peto područje koje se najčešće zaboravlja, dodajući: "Pobrinite se da perete nožne prste i ostatak tijela." Prema Abbasu, "nakupljanje znoja može uzrokovati gljivične infekcije" na nožnim prstima, a smrdljiva stopala mogu biti posljedica loših higijenskih navika. U svom drugom videu na tu temu, dr. Jen je potaknula svojih 160.000 pratitelja da operu nabor oko nosa, jer može postati mastan ako ne uđete točno u kutove i pukotine tijekom čišćenja.

Za one koji imaju akne na leđima, ona također preporučuje da provedu više vremena u pranju leđa, pravilno s krpom za pranje i sapunom umjesto da samo puste vodu da teče preko njih. Slijedi donji dio stopala, a dr. Jen kaže: "Ne, nije dovoljno samo da ste u mokrom okruženju pod tušem. Pazite da operete donji dio stopala kako biste smanjili šanse za infekciju."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?