Neočekivano...

Liječnica o namirnicama koje izbjegava: Radi se o hrani za koju ste bili uvjereni da je zdrava

namirnice
shutterstock
Autori: klik.hr, vecernji.ba
06.12.2023.
u 13:50

Svi smo svjesni razlike između zdravih i manje zdravih namirnica, ali dr. Midjean Brown naglašava specifične stvari na koje trebamo obratiti pažnju u svom videu. Na TikToku je podijelila informacije o namirnicama koje bi trebali izbjegavati, iako se obično smatraju zdravima.

Govoreći o njihovu glikemijskom indeksu, ističe da hrana koja, nakon konzumacije, ima velik utjecaj na glikemiju dovodi do povećanja razine inzulina, što nije povoljno zbog mogućnosti razvoja inzulinske rezistencije. Prema njezinim riječima, inzulinska rezistencija leži u osnovi mnogih bolesti povezanih s načinom života, uključujući bolesti srca, rak, masnu jetru, policistične jajnike, erektilnu disfunkciju, demenciju, migrenu, povećanu tjelesnu masnoću i dijabetes.

Upozorava i na ovo voće

Prva namirnica koju dr. Brown ne odobrava su voćni sokovi, koji često sadrže šećer u količinama sličnim gaziranim pićima. Čak i nezaslađena varijanta može sadržavati do 26 grama ugljikohidrata, što je otprilike šest žličica šećera. Slično upozorava na voće poput manga, ananasa, banana i grožđa, sugerirajući da ih trebamo tretirati kao desert zbog visokog sadržaja šećera.

Zatim je spomenula zobeno mlijeko koje može sadržavati 15 grama ugljikohidrata po šalici, pri čemu je naglasila problematiku mnogih marki koje sadrže konzervanse, zgušnjivače i emulgatore koji nisu dobri za zdravlje crijeva i općenito zdravlje.

Na četvrtom mjestu su zobene pahuljice, često preporučene kao zdrav izvor vlakana, ali dr. Brown ukazuje na visok sadržaj ugljikohidrata, čak 62 grama u jednoj šalici. Konačno, galete od riže su na dnu liste zbog visokog sadržaja ugljikohidrata (14 grama) i nedostatka vlakana, opisane kao nešto poput stiropora s 70 kalorija po dvije galete.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije