Veliki iskorak

Liječenje tumora kod djece u Tuzli

21.12.2016.
u 10:00

Tuzlanska županija vodeća je u Federaciji BiH po broju mladih i djece oboljelih od karcinoma. Jedna trećina ukupno oboljelih dolazi s ovog područja. Rekonstrukcijom Odjela za hematologiju i onkologiju UKC-a Tuzla oboljela djeca imat će bolje uvjete za liječenje. Sin Amire Buljubašić obolio je od leukemije s pet godina. Uslijedio je šok, a onda borba. Liječio se u Tuzli, Sarajevu i Turskoj. “Samo postavljanje dijagnoze bilo je najteže i to razdoblje od mjesec, dva dok čovjek shvati što se zapravo događa. Jer mi smo vodili normalan život kao i svi ostali. Međutim, izborili smo se i borimo se i dan-danas”, otkrila je Amira Buljubašić, majka oboljelog dječaka za N1.

Najčešće bolesti

Djeca najčešće obolijevaju od leukemije, tumora na mozgu i drugih solidnih tumora. U prosjeku 20 djece godišnje oboli u TŽ-u. “Najmanji postotak izlječenja je kod teških oblika leukemije, ali kod nekih malignih tumora i onih limfnih čvorova visok je stupanj izlječenja. Negdje od 80 do 90%. Sve ovisi o vrsti bolesti”, istaknuo je Edin Husarić iz Klinike za dječje bolesti UKC-a Tuzla. U ovoj bolnici ubuduće se neće raditi samo dijagnostika, već i terapija. Zajedničkim snagama roditelji oboljele djece, uprava UKC-a, lokalna vlast i gospodarstvenici prikupili su 100.000 KM i renovirali prostor u skladu sa svim standardima. “Otvaranje ovog odjela naša je dugogodišnja želja. Deset smo godina nastojali realizirati taj projekt. Ne zbog nas, već zbog djece iz Tuzlanske županije koja je vodeće u FBiH po broju oboljelih mališana”, podsjetila je Amra Saračević iz Udruge roditelja obolje djece “Pipol” Tuzla. “Danas imamo moderan odjel, ali želim da bude što manje popunjen”, poručio je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TŽ-a.

Borba za život

Oni koji su prošli kroz pakao borbe s bolešću djeteta ohrabruju druge roditelje da ne posustanu. “Sve dok liječnici kažu da ima nade, treba se boriti i živjeti iz dana u dan. Nositi se s dobrim i lošim stvarima. Sve bude i prođe”, smatra Buljubašić. Renovirani prostor je multifunkcionalan. Ima pet bolničkih soba, dvije kupaonice, igraonicu za djecu. Sve u cilju kako bi djeci bilo lakše boriti se s opakom bolešću. Prognoze pokazuju kako se broj oboljelih neće smanjiti u godinama pred nama, tako da je potreba realizacije ovoga projekta bila velika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?