Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Legitimno predstavljanje naroda temeljna su komponenta za funkcioniranje BiH

03. lipnja 2021. u 15:32 0 komentara 68 prikaza

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH sastao se danas u Sarajevu sa Šefom Izaslanstva Europske unije u BiH i posebnim predstavnikom EU u BiH, Nj. E. Johannom Sattlerom.

Današnji sastanak obuhvatio je razgovor o aktualnoj političkoj situaciji, stanju sto skorije potrebe snažnijeg dijaloga te potrebnim koracima za napredovanje BiH. Posebno su istaknute izmjene Izbornog zakona BiH i predstojeće ograničene ustavne promjene za eliminaciju dugo prisutne diskriminacije u bh. društvu.

Također, pozdravljen je politički sporazum o Instrumentu pretpristupne pomoći. Govoreno je i o oporavku od posljedica COVID-19.
Dr. Čović je istaknuo 2021. godinu kao ključnu priliku za ostvarenje dugoročne unutarnje stabilizacije i konačno rješavanje dugo zanemarivanih izazova. Naglasio je kako se izmjene izbornog zakonodavstva ne mogu odgađati te pozdravio snažan angažman europskih i međunarodnih partnera za postizanje ovoga cilja.

Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i apsolutno poštivanje njihovih prava temeljna su komponenta za funkcioniranje i razvoj BiH te, stoga, neupitni. Također, istaknuo je kako će uspjeh u eliminaciji diskriminacije pomoći razvijanju dijaloga svih
političkih dionika te omogućiti potpuno usmjeravanje na socio-ekonomske reforme i poboljšavanje života žitelja.

U svjetlu godišnjice Mostarskih sporazuma, naglasio je kako se potpisani politički dogovori moraju u potpunosti poštivati. Time će se dokazati demokratska zrelost i opredijeljenost za europska načela i zajedničko djelovanje. Dužnosnici su na sastanku izrazili zadovoljstvo jučerašnjim političkim sporazumom o IPA III, koji će značajno pomoći na putu zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u
velikoj europskoj obitelji.

Sada je ključni trenutak da dokažemo svoju opredijeljenost za europski put i nediskriminaciju u našem društvu – kazao je dr. Čović, naglašavajući kako više nema prostora za odgađanje potrebnih iskoraka.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.