Liga prvaka

Legia ima kvalitetu, ali nije to momčad koje se treba bojati

BiH,12.07.16.Mostar,Stadion Bijeli brijeg 2 pretkolo lige prvaka Zrinjski -Legia Photo:Stojan Lasic
Foto: Stojan Lasić
1/2
14.07.2016.
u 07:00

Nogometaši Zrinjskog nakon prve utakmice i nakon prespavane noći mogu biti zadovoljni onime što su pokazali protiv navodno puno moćnije i jače Legije. Spomenuta momčad u Mostaru nije izgledala nimalo impresivno, naprotiv, dojam je kako su ih plemići i previše respektirali. Legia kao klub je definitivno na puno višoj razini od Zrinjskog, dovoljno to može pokazati samo stanje klupskih proračuna, koji su jednostavno nemjerljivi. Ipak, igrački Legia nije momčad s drugog planeta iako je vidljiva klasa kod nekoliko nogometaša poljske momčadi.

Nakon susreta Albanac na klupi poljskog prvaka Besnik Hasi kazao je kako je ovaj remi dobar rezultat u odnosu na okolnosti koje su njegovu momčad snašle u Mostaru.

- Kada zabijete pogodak na europskom gostovanju, to je uvijek dobra stvar. Vidjeli ste kako se danas utakmica odvijala, danas nismo zaslužili više od remija. U prvom dijelu smo bili bolji i kontrolirali smo igru, ali nakon odmora naš suparnik je bio nezgodan, ali ni mi nismo bili baš pravi. Stvorili smo puno dobrih situacija, ali kad smo primili gol, 1:1, zaustavio se naš napad. Bilo je očito da se Zrinjski bolje fizički prilagodio ovim vremenskim uvjetima. Nedostajalo nam svježine. Također smo izgubili jednu izmjenu igrača, a to nam je kasnije stvorilo problem kad smo željeli osvježiti momčad. Imamo problema s igračima koji su nam se pridružili tek nakon povratka s Europskog prvenstva, oni se još trebaju osvježiti i prilagoditi. Kad sve te okolnosti uzmemo u obzir, možemo biti i zadovoljni ovim rezultatom - kazao je Albanac na klupi Legije te se još nadovezao: 

- Naš prvi vratar je osjetio bol u preponama. Liječnici su savjetovali da on bude zamijenjen, što smo i napravili - dodao je Hasi.

Trener Zrinjskog Vinko Marinović također je mogao biti zadovoljan činjenicom kakav je otpor njegova momčad pružila favoriziranoj momčadi iz Poljske. Neposredno nakon susreta Marinovićevo izlaganje je i išlo u tom smjeru.

- Legia je jedna dobra i organizirana momčad, ali možda smo napravili propust pa smo ih u prvom poluvremenu previše respektirali. Prepustili smo im posjed lopte i oni su vršili pritisak na nas. Ipak, iako ni mi u tom dijelu igre nismo napravili nešto značajno u napadu, ni Legia nije osim jedne situacije imala prave prilike za gol. U drugom poluvremenu smo se posložili i u svlačionici dogovorili kako ćemo izići odlučniji u napadu. Primili smo pogodak koji kao da nas je dodatno probudio. Nakon primljenog gola igrali smo sve bolje. Mogu reći kako je to odlično izgledalo protiv jednog favoriziranog protivnika, koji je u svom sastavu imao tri igrača koji su igrali na nedavnom završenom Europskom prvenstvu. Ostaje nam pripremiti se za uzvrat u Varšavi. Legia je ovdje dala pogodak, ali i mi smo, te bez obzira na remi, moramo otići u Poljsku i odigrati još bolje, pa se i nadati prolazu u iduće kolo kvalifikacija Lige prvaka. U Poljskoj ćemo tražiti pogodak - govorio je strateg plemića.

Jučer je prva momčad plemića odradila trening oporavka, a na idući će trening doći tek sutra. Slobodan dan sigurno će dobro doći Mostarcima nakon što su apsolvirali prvu utakmicu s Legijom.

Iznimka

Bitno je to zbog oporavka, ali i zbog slijeganja emocija. Neki igrači su na kocku stavili i svoje zdravlje kako bi odigrali ovu utakmicu. Ivan Peko bio je jedan od boljih plemića, a utakmicu je igrao bez gipsa na slomljenom prstu. Dobio je tek improvizirano bandažu s kojom je imao pravo nastupa na utakmici. Trener Marinović u javnim istupima rijetko pohvaljuje svoje igrače jer je u njegovoj trenerskoj filozofiji momčad ispred svega. Ipak, ovog je puta napravio iznimku.

- Moram pohvaliti Ivana Peku, koji je i osim neugodne ozljede riskirao i svoje zdravlje kako bi zaigrao na ovoj utakmici, a opet je bio jedan od naših najboljih igrača - dodao je Marinović.

Nakon što su se malo slegnuli dojmovi, u Zrinjskom su svjesni kako je Legia i dalje u prednosti bez obzira što su Mostarci pružili jednu dobru utakmicu.

- Ono što je u Europi prednost je definitivno pogodak u gostima. Ipak, mi i dalje imamo aktivan rezultat i cilj nam je u Poljskoj odigrati još bolje, a ako uspijemo biti na još višoj razini, tada ćemo imati više izgleda proći dalje - dodao je Marinović. Zloglasni Legijini navijači na utakmici u Mostaru nisu pravili probleme. Postoji priča kako su probleme napravili u Vrgorcu, ali i te priče treba uzeti s rezervom s obzirom na to da su neprovjerene. Što se tiče domaćih navijača, oni su dobili sve pohvale struke i nogometaša Zrinjskog. Naravno, nikomu nije trebala ni ta jedna zapaljena baklja koja je uletjela na teren, što je UEFA- in delegat definitivno zabilježio. Domaći su navijači pokazali i sportsku širinu. Nakon utakmice nogometaši, i struka Legije napustili su stadion pod policijskom pratnjom.Navijači Zrinjskog koji su bili u obližnjim ugostiteljskim objektima pljeskom su nagradili poljske prvake.

Podcjenjivanje

Iako je uoči ove utakmice Legia slovila za apsolutnog favorita, neki su poljski stručni komentatori pomalo pretjerali u ocjeni Zrinjskog kao protivnika. Stanoviti stručni komentatori Legije, njen bivši napadač Piotr Włodarczyka i sportski novinar Pawł Zarzeczny, u opširnom izlaganju su Zrinjski vidjeli kao bezopasnog protivnika. Između ostalog su kazali kako nogometaše Legije u Mostaru može iznenaditi samo vrućina, ali ne i primitivna publiku i loš teren.

- Legia će pobijediti 2:0. Zabit ćeNikolić i Kucharczyk. Obojica su brzi i imati će svoje šanse. Legija mora ići cijelo vrijeme naprijed. Nedavno sam svjedočio smiješnoj situaciji kada je jedan dječak igrajući videoigricu FIFA-e istrčao iz sobe, vrišteći: “Duda je zabio Barceloni”. Želim živjeti takve trenutke, ali do tada prvo morate početi s pobjedom protiv Zrinjskog, kazao je Zarzeczny, koji je kao i njegov kolega prognozirao laku 2:0 pobjedu.

Spomenuti se dvojac možda malo preračunao. Svaka čast Poljacima, ali oni kao nogometni narod osim zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1972. u Munchenu, nisu ostvarili nikad ništa impresivno na najvažnijim nogometnim natjecanjima. Osim Roberta Lewandowskog, reprezentacija Poljske nema drugog igrača svjetske klase, dok smo gledajući nominirane u kući slavnih Legije vidjeli samo mnoštvo nepoznatih nam nogometnih imena koja smo morali pošteno “proguglati” da bismo vidjeli o komu je zapravo riječ. Koliko god za razinu Zrinjskog Legija bila respektabilan protivnik, ta momčad zapravo je slabiji europski prosjek. Riječ je o momčadi koja je prošle godine u svojoj skupini Europa lige bila zadnja, dok su ispred nje redom bili Club Brugge, Midtjylland i Napoli... •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?