Red vinskih vitezova Europe

Legat za BiH pred osnivanjem

23.09.2019.
u 18:10

Red vinskih vitezova Europe ima sjedište u Burgenlandu (Gradišće) ili preciznije u Eisenstatdtu ili Železnom kao središtu gradišćanskih Hrvata. Ovo je područje koje spaja mađarsku, austrijsku i hrvatsku kulturu. U svom proslovu obnovitelj reda i dr. Otto von Habsburg kao vrhovni redar, križni nositelj Europskog vinskog viteškog reda, kaže “prije svega, ne smije se zaboraviti da veličina Europe proizlazi iz njezine kršćanske kulture. Europa je nezamisliva bez nje”.

Europski vinski viteški red okuplja nekoliko desetaka tisuća štovatelja vina diljem Europe. Nastao je prije gotovo 550 godina. Prije tri godine počelo se ozbiljnije s realizacijom temeljnih načela OEVE (ORDO EQUESTRIS VINI EUROPEA) među budućim članovima u BiH. Legat OEVE za BiH ima 31 člana i postaje vidljiv na svim vinskim događanjima.

Trenutačno tragamo za prostorom da bismo adresu mogli unijeti u statut i pristupiti registraciji kod Ministarstva pravosuđa BiH. Nadamo se da ćemo ove godine završiti posao registracije Legata OEVE za BiH. Vinski vitezovi zalažu se za vinsku kulturu i poštivanje i promicanje plemenitih sorti, znanost i istraživački rad o vinu. ž

Glavni moto viteškog reda je “Tek kad pobijediš zavist i počneš se zalagati za druge, postat ćeš pravi vitez”, kaže prof. dr. sc. Marko Ivanković, legat OEVE za BiH.    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?