najmanje lokalnih tema

Laži, obećanja i mržnja sastavni dio kampanje za lokalne izbore u BiH

28.10.2020.
u 19:45

Kampanja mržnje, laži, obmana, obećanja, isticanje u prvi plan grijeha protivnika, udarci ispod pojasa te međunacionalna netrpeljivost djelomično, nažalost, obilježavaju prvi dio kampanje za lokalne izbore tijekom koje se daleko više priča o “svevremenskim” temama u BiH, “domoljublju i izdaji”, nego brigama građana, piše Večernji list BiH.

Vjerojatno najmorbidniji dio vezan je za izbore u Srebrenici, gradiću u istočnoj Bosni koji je doživio genocid s više od 8000 ubijenih bošnjačkih mladića i muškaraca. Kada je proglašen početak kampanje, Bošnjaci su nazivani “psima i đavlima”, a “aktivisti” su iskazivali svoj patriotizam pjevajući uvredljive pjesme o “Aliji baliji”.

Milošević, Tuđman...

Nedugo nakon toga krenula je prava poplava medijski neprovjerenih vijesti o tome kako se sprema izborna prijevara u tome gradu. A sve, očito, radi plasiranja lažnih vijesti kako bi došlo do mobiliziranja bošnjačkih birača. Sve je pokrenuo tamošnji kandidat za načelnika Alija Tabaković, koji ima vrlo male izglede biti izabran s obzirom na to da se mali broj Bošnjaka prijavio za glasanje poštom te se i tamošnji izbori, zapravo, svode na nacionalno prebrojavanje pučanstva. Po tim informacijama, brojni Srbi s prebivalištem u Srbiji ekspresno, praktički za jedan dan, dobivaju bh. dokumente i tako stječu pravo glasa na lokalnim izborima 15. studenoga na nepotvrđenom glasačkom listiću. “Nažalost, nemamo potpun uvid što se sve događa, općinske službe i MUP su pod Grujičićevom kontrolom, ali se makinacije ipak ne mogu sakriti”, rekao je Tabaković. Ovakvo što je praktički nemoguće iz jednostavnog razloga što su se svi koji su se prijavili za izbore već registrirali. Osim ako takvu manipulaciju ne omogućava odluka Središnjeg izbornog povjerenstva koje je, praktički, popis birača ostavilo otvorenim tvrdeći da tako žele ukloniti nelegalno prijavljene birače. Mržnju i etiketiranje, jednako kao i na izborima kada je na tome valu nametnut za hrvatskog člana bh. Predsjedništva, koristi Demokratska fronta Željka Komšića, koji je reagirao na izjavu Milorada Dodika. No, morao se dotaknuti i Hrvata. 
“Da sam na Dodikovu i Čovićevu mjestu, ne bih se time, odnosno tim najavama, nimalo igrao. Jasno je čemu takva politika, koja je nastavak politike Franje Tuđmana i Slobodna Miloševića, vodi. Zna se kako je prošli put prošla. Sad bi prošla puno gore”, poručio je Komšić. Umjesto problema obrazovanja na hrvatskome jeziku, prometnica, rasvjete, kanalizacije, koji godinama muče tamošnje Hrvate u Srebreniku, Čeliću i Živinicama, slao je poruke da neće proći planovi o razbijanju države.

“Komunjare”...

Pravi izljevi mržnje dominiraju portalskim podzemljem, a na meti, očito stranačkih, botova su Narod i pravda i Naša stranka, koje se redovito naziva izdajnicima bošnjačkih nacionalnih interesa te “komunjarama”. Na taj je način najlakše manipulirati biračima. Na srpskoj političkoj sceni javnost najviše energije troši na Banju Luku gdje ne nedostaje blaćenja koje graniči s mržnjom. Najdosadnija je hrvatska politička scena, koja se doima najciviliziranijom, u kojoj ipak dominiraju prizemne teme. Tu i tamo vodeći HDZ BiH, uz lokalne, šalje i poruke koje se tiču jednakopravnosti i izmjene Izbornog zakona što, pak, nema nikakve veze s lokalnim izborima. •

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
20:29 28.10.2020.

Hvala na jednom objektivnom clanku.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?