rezervoari i bunari

Kvalitetnija pitka voda: “Sjeverni prsten” poboljšat će opskrbu

07.11.2018.
u 19:01

U općini Žepče u Zeničko-dobojskoj županiji svake godine raste broj kućanstava priključenih na gradsku vodovodnu mrežu, piše Večernji list BiH. 

Gubici i zamućenost

U dvjema strategijama razvoja Žepča predstavljeni su podaci o vodoopskrbi na području općine. Tako je vodoopskrba grada i dijela prigradskih naselja općine Žepče riješena gradskim vodovodom na koji je priključeno 2748 potrošača, što je u odnosu na 2012. godinu više za 6,01 posto, stoji u nacrtu strategije općine Žepče za razdoblje od 2018. do 2027. godine. Ukupni kapacitet svih 12 izvora i vodozahvata s kojih se gradski vodovod opskrbljuje je 36,6 litara u sekundi.

Kada je, pak, riječ o stanju vodovodne mreže (cjevovodi od vodozahvata do rezervoara), ono je dosta dobro jer je veći dio mreže kvalitetno građen i starosti je 17 godina. Manji dio primarne mreže u nešto je lošijem, ali još uvijek zadovoljavajućem, stanju. Unatoč velikom broju kućanstava koja se opskrbljuju vodom iz gradskog vodovoda, koji je inače u nadležnosti općine, a kojim upravlja Komunalno d.o.o. Žepče, postoje i problemi s kojima se Žepčaci svakodnevno susreću. Jedan od njih je i gubitak vode u vodovodnoj mreži, oko 40 posto zbog dotrajalosti i starosti tercijarne vodovodne mreže te nelegalne potrošnje vode. Problem koji, također, utječe na kvalitetu pružanja usluga toga komunalnog poduzeća je sječa šume na području otvorenih vodozahvata “Ravna rijeka” i “Ograjina”, uslijed čega dolazi do zamućenja vode kod većih kiša. Kako bi se ovaj problem riješio, na području koje pokriva gradski vodovod izgrađeno je projektno rješenje “Sjevernog prstena” sekundarne vodovodne mreže, koji će se uvezati s izgrađenim “Južnim prstenom” i ostalim dijelovima mreže te povećati kvalitetu u opskrbi stanovništva u gradskom području pitkom vodom. Trenutačna opskrba vodom u općini Žepče je ograničena na grad i uže područje uz grad dok se u ostalim dijelovima općine vodoopskrba obavlja preko mjesnih, grupnih ili seoskih vodovoda, koji su izgrađeni u organizaciji mjesnih zajednica ili pojedinca, kao i vlasnika gospodarskih objekata.

U Orahovici ih 28

Svaka žepačka mjesna zajednica, njih 22, ima bunare i rezervoare različitih kapaciteta. Tako MZ Lug-Brankovići ima 14 rezervoara od 215 m3 koji opskrbljuju 146 obitelji i školu, MZ Varošište ima 20 rezervoara od 76 m3 koji pokrivaju 58 obitelji. MZ Orahovica ima i rezervoare i bunare, što je i prikazano u strategiji nacrta od 2011. do 2018. Kada je, pak, riječ o rezervoarima, Orahovica ih ima 28, zapremine 190,5 m3, koji pokrivaju 112 obitelji, dok bunarima zapremnine od 221 m3 raspolaže sedam obitelji. MZ Brezovo Polje ima osam rezervoara kapaciteta 74 m3 zapremnine koju koristi 63 obitelji, dok u ovoj mjesnoj zajednici sedam obitelji ima bunare zapremnine 40 m3. Osim navedenih, postoji i dio vodovoda koji nisu evidentirani u strategiji jer za njih nije izdana vodoopskrbna suglasnost, a nisu dobili ni građevinsku dozvolu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?