Pripreme za berbu

Kvaliteta grožđa u Hercegovini jako dobra

11.10.2014., Kutjevo - Dvadesetak turista iz desetak Europskih zemalja pomagalo je u berbi grozdja u vinogradu  obitelji Sontaki iz Kutjeva. Rijec je o ekoloskoj berbi sorte kabernet franca.  Photo: Dusan Mirkovic/PIXSELL
06.09.2016.
u 10:00

Rujan je mjesec pripreme za duge jesenske i zimske dane. Pripremaju se drva za ogrjev, zimnica od voća i povrća, a intenziviraju se i radovi u vinogradu berbom grožđa. U vinariji Zadro razgovarali smo s Ivanom Pažinom koji ističe kako su zadovoljni ovom godinom. - Unatoč svim nedaćama na početku godine, kao što su bili rani ledovi, mrazovi i kišna razdoblja, zadovoljni smo kako će sve završiti na kraju. Urod će možda za nijansu ponegdje biti manji, ali kvaliteta će ostati na vrhunskoj razini i možemo reći kako je taj kontinuitet nastavljen, govori Ivan Pažin.

Načini čuvanja grožđa

Pregledavajući hercegovačke vinograde, može se zaključiti kako su mnogi uložili truda i znoja, ali i novca kako bi sačuvali grožđe. Naravno, ima i onih kod kojih nije sve najbolje ispalo.

Razgovarali smo stoga i s prof. dr. Ivanom Ostojićem, vrhunskim stručnjakom kada je u pitanju zaštita vinograda. - Što se tiče trenutačnog zdravstvenog stanja grožđa, ono je kod onih proizvođača koji su radili redovitu zaštitu dosta dobro i nema većih problema. Ali, problemi su kod onih proizvođača koji nisu poštovali osnovne mjere zaštite, koji su to jednostavno prepuštali slučaju ili su radili zaštitu pripravcima koji u to vrijeme nisu pružili najbolju zaštitu vinograda...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?