Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kurikul studija sestrinstva u skladu s Europskom unijom

22. veljače 2017. u 08:26 0 komentara 61 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Jučer je na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru održana radionica u sklopu završnice Tempus projekta “CompetencybasedCurriculum Reformi Nuringand Caringin Western Balkan Univerrsities” (CCNURCA) koji traje već četiri godine, a iznjedrio je velike dobrobiti kako za nastavnike tako i za studente.

“Imamo dobar ‘hardver’ u smislu nove zgrade Fakulteta zdravstvenih studija, jedinicu za doktorski studij, simulacijski kabinet i kabinet vještina”, istaknuo je voditelj Tempus projekta prof. dr. sc. Mladen Mimica naglasivši kako sada trebamo raditi na softveru fakulteta.

“To je edukacija naših nastavnika, uvođenje novih nastavnih metoda, kao i neke nove tehnike koje sada učimo i koje nastojimo provesti”, rekao je Mimica.

Cilj projekta u konačnici je prilagodba kurikula ili plana i programa normativima Europske unije, a to u praksi znači mnogo bolje uvjete rada, što je i istaknula Kristina Vidović, koordinatorica projekta.

“Participiranjem u ovom projektu dobili smo 16 računala, četiri prijenosna računala, fantom-lutku s procesorom u vrijednosti od 20.000 eura, razmjenu studenata, trening trenera, što znači svih onih koji su u korelaciji sa studentima, i još dosta toga. Dobrobiti koje smo ostvarili zahvaljujući participiranju u ovom projektu su zaista velike. Koordinator projekta vezanog uz reformu sestrinstva u zapadnim balkanskim zemljama Dean Bokonjić izrazio je veliko zadovoljstvo uspješno realiziranim projektom čija je ukupna vrijednost 700.000 eura, a u projektu su sudjelovala tri fakulteta iz BiH, tri iz Albanije i fakultet iz Crne Gore.

“To je fakultet u kojem se nastava odvija 60:40 posto u korist praktične nastave naspram teorije. Shodno tomu poboljšali smo uvijete za praktičnu nastavu, a uz to smo napravili i kurikule koji su isti ili jako slični na svim studijima te smo tako omogućili mobilnost i nastavnika i studenata”, istaknuo je Bokonjić te zaključio kako su programi sestrinstva u našoj regiji sada prilagođeni programima studija sestrinstva iz Europske unije.

Prema riječima Ivane Perić, studentice diplomskog studija 4. godine na smjeru kliničke zdravstvene njege, dobrobiti koje su proistekle iz ovog projekta su jako značajne.

“Kabinet nam je puno bolje opremljen, razvili smo puno bolje vještine praktičnog dijela, a oni koji su bili u razmjeni studenata, također, donijeli su nam dosta novih informacija i znanja s drugih fakulteta, tako da smo jako sretni što smo dionici ovog projekta”, rekla je studentica Perić. Uime menadžmenta Fakulteta zdravstvenih studija, prisutne je pozdravila doc. dr. sc. Vajdana Tomić, prodekanica za nastavu Fakulteta zdravstvenih studija i voditeljica studija primaljstva.

“Ovaj projekt je donio poboljšanje u izvođenju nastavu, osobito praktične nastave. To je ono u čemu smo manjkavi i na ostalim fakultetima. Posebno smo zadovoljni što smo opremili kabinet vještina. Iznimno sam zadovoljna jer smo dobili simulator porođaja u vrijednosti do 20 tisuća eura koji će moći koristiti i studenti Medicinskog fakulteta. Jako je dobro imati opremljene kabinete za praktičnu nastavu jer kliničke prakse nedostaje. Znači, pacijentice mogu odbiti i odbijaju da studenti budu nazočni pri pregledu ili porodu i tada vam preostaje praktična edukacija u kabinetu”, poručila je Tomić. Podsjećamo, Fakultet zdravstvenih studija u Mostaru jedini je u BiH koji ima studij primaljstva. Radionica se u potpunosti izvodila na engleskom jeziku, a predavači su bili profesori iz Belgije. •

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.